Bosna i Hercegovina     | 22.09.2021. 09:53 |

Bašić i Sattler o razvojnim projektima u ZDK

FENA Saopćenje

ZENICA, 22. septembra (FENA) - Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler sastao se u utorak u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona s premijerom Mirnesom Bašićem.

Bašić je upoznao Sattlera s razvojnim projektima u tom kantonu, s težištem na projektu Energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica i izgradnji Regionalnog vodovoda Plava voda, koji se većim dijelom finansiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - saopćeno je iz Press službe ZDK.

Istaknuo je da je Vlada ZDK-a učinila sve da prevlada administrativne prepreke za realizaciju ta dva generacijska projekta, izuzetno važna za građane ZDK-a.

Razgovarano je i o opremanju i jačanju zdravstvenog sektora u tm kantonu.

Bašić se zahvalio Evropskoj uniji na svesrdnoj pomoći i vrijednim donacijama u opremi zdravstvenim ustanovama, prije svega Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, tokom pandemije virusa COVID-19.

Bašić se zahvalio Sattleru i na podršci EU jačanju sektora pravosuđa u tom kantonu kroz ulaganja u pravosudnu infrastrukturu. Naglasio je da Vlada Zeničko-dobojskog kantona sudjeluje u tim projektima tako što pribavlja neophodne dozvole te finansira opremanje i vanjsko uređenje novih objekata.

Rezultat zajedničke saradnje je izgradnja zgrada Općinskog suda Olovo, Kantonalnog tužilaštva u Zenici i novog paviljona Kazneno-popravnog zavoda Zenica, ozvaničen je početak izgradnje aneksa Općinskog suda u Zenici, a uskoro počinje izgradnja nove zgrade Općinskog suda Žepče.

Naglasio je da Vlada ZDK-a za finansiranje rada pravosuđa godišnje izdvaja 22 miliona KM - navodi se u saopćenju Press službe ZDK.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo