Svijet

Protesti protiv lockdowna u Australiji, sukob demonstranata i policije

Internet

SYDNEY, 18. septembra (FENA) - Australska policija uhapsila je u subotu 235 ljudi u Melbourneu i 32 u Sydneyu na skupovima protiv lockdowna, nekoliko policajaca je povrijeđeno u sukobima sa demonstrantima.

Policija države Viktorije saopćila je da je šest policajaca hospitalizirano, javlja Reuters.

Oko 700 osoba uspjelo se okupiti u dijelovima Melbournea, jer je 2.000 policajaca osiguravalo centar grada gdje su bili postavljeni kontrolni punktovi i barikade, a obustavljen je i javni prijevoz.

U Sydneyu su na ulice bili raspoređeni i pripadnici interventne policije, patrola na autoputu koji su spriječavali velika okupljanja.

Australija se od sredine juna bori s epidemijom varijante koronavirusa Delta, zbog čega su  Sydney i Melbourne, i glavni grad Canberra, već sedmicama u strogim locdownu. U subotu su prijavljena 1.882 nova slučaja koronavirusa, većina u Sydneyu.

Većina restrikcija u Viktoriji, Novom Južnom Walesu i Canberri ostat će sve dok najmanje 70 posto osoba starijih od 16 godina i više ne bude potpuno vakcinisano, što bi na osnovu trenutnog tempa vakcinacije moglo biti krajem oktobra ili početkom novembra.

(FENA) J.Č.