Bosna i Hercegovina     | 16.09.2021. 15:58 |

Dogs Trust-Humanost nije samo zakonski imperativ, nego i društvena odgovornost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Fondacija Dogs Trust, koja već osam godina u BiH provodi program masovne sterilizacije napuštenih pasa, čime je spriječeno da veliki broj novih legala završi na ulici, ističe da lokalne zajednice nisu svugdje pokazale dovoljnu inicijativu.

Zbog toga je, tvrde iz Fondacije, taj problem i dalje prisutan te ponovo se vraća i u dijelovima zemlje gdje je broj pasa kroz Dogs Trust kampanje sterilizacije ranije značajno smanjen.

- Svaki pas koji nije pod nadzorom odgovornog vlasnika potencijalno može predstavljati rizik za ljude, posebno ako je bolestan, zaražen ili ima neželjeno ponašanje. Psima nije mjesto na ulici, ali je razlog što su oni tu upravo neodgovornost čovjeka. Nema sumnje da život bez ljudske brige i nadzora predstavlja najveći rizik upravo za same pse - kazali su te dodali da je u rješavanju tog problema humanost ne samo zakonski imperativ, nego i društvena odgovornost.

Iz Fondacije naglašavaju da postoji način da se taj dugogodišnji problem riješi trajno, ali ne 'preko noći', jer problem nije ni nastao preko noći.

- Neophodan je sistemski pristup i jaka, odgovorna inicijativa nadležnih institucija vlasti, te njihova dosljednost u sistemskom provođenju humanih, zakonskih mjera - kazali su.

Jedini način da se problem riješi efikasno, humano i tako da se više ne ponovi je kroz uspostavljanje i dosljedno provođenje zakonskog Sistema za upravljanje populacijom pasa, koji podrazumijeva nadzor nadležnih inspekcija i institucija, zatim registrirano i zakonsko sklonište tranzicijskog tipa te masovna sterilizacija, vakcinacija i označavanje pasa koji su već na ulici.

Iz Dogs Trusta podsjećaju da je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH progresivna legislativa koja je usvojena još 2009. godine, ali da je njeno provođenje nažalost u većem dijelu zemlje nedovoljno, nedosljedno, a ponegdje i nikakvo.

- Ovaj državni zakon je najrelevantniji, što znači da svi lokalni pravilnici i podzakonski akti moraju biti usklađeni i ne smiju biti u suprotnosti sa njim. Nažalost, u nekim regijama i dalje postoje podzakonski akti, pravilnici pa čak i zakoni na nižim nivoima koji se kose sa ovim zakonom u ključnim odredbama, pa čak i u kršenju zakonske zabrane nepotrebnog uništavanja zdravih i socijaliziranih pasa - pojasnili su iz Fondacije.

Naglasili su da odgovornost za organizaciju dosljedne provedbe Zakona leži na lokalnim vlastima te da samo oni imaju resurse i kapacitet osigurati uspostavljanje i dosljedno provođenje zakonskog sistema.

Također naglašavaju da registrirane lokalne NVO i duge grupe građana mogu sarađivati sa lokalnim vlastima, te da strane organizacije kao što je Dogs Trust, nemaju zakonsku obavezu, već pomažu dobrovoljno i u skladu sa svojim dostupnim resursima, ciljevima i misijom.

- Nakon dugogodišnje podrške koja jeste pomogla u smanjenju stradanja pasa, ali i rizika za zajednicu, Fondacija Dogs Trust u BiH je u procesu definiranja novog pristupa kroz koji će svoju podršku pružati primarno regijama čije lokalne vlasti su proaktivne i odlučne da osiguraju da se Zakon provodi kontinuirano, dosljedno, humano i sistemski - saopćeno je iz Fondacije Dog Trust.   

Pogledajte https://www.youtube.com/watch?v=KR1ztQJWMXc

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

Beč uvodi 'Tim za pse' za harmoničniji gradski suživot

Fondacija Dogs Trust BiH organizirala veliko druženje u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru