Bosna i Hercegovina     | 11.09.2021. 12:07 |

U Goraždu obilježen Svjetski dan prve pomoći

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11. septembra (FENA) - Svjetski dan prve pomoći  danas je obilježen  i u Goraždu. Mladi volonteri Crvenog križa organizirali su pokaznu vježbu  reanimacije te proveli  anketiranje građana o poznavanju i  značaju prve pomoći, važne vještine koja može biti presudna u  spašavanju života.

Predstavnik Crvenog križa Goražde Nermin Hodžić napominje da je moto ovogodišnjeg obilježavanja  “Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici”.

-  Svake godine, druge subote u septembru  širom svijeta pa tako i kod nas obilježava se dan posvećen prvoj pomoći. Mi smo sa našim mladim volonterima realizovali pokaznu vježbu pružanja prve pomoći  kod osoba koje su prestale disati i kod kojih je srce prestalo raditi. Na taj način mi pokušavamo da razvijamo svijest upravo kod mladih ali i svih ostalih građana našeg grada i kantona – pojasnio je Hodžić.

Dodao je da je uz ovaj datum provedeno i anketiranje građana o značaju prve pomoći.

- Mogu slobodno kazati, ne samo kod nas u Goraždu, nego inače u BiH, kod građana je jako  malo razvijena svijest o pružanju prve pomoći i  ovakve akcije upravo su doprinos podizanju te svijesti o značaju ove važne vještine koju bi svaki pojedinac trebao poznavati  već od rane dobi – naglasio je on.

 Istakao je da je najosnovnije naučiti  prioritete i tehnike, jer je prva pomoć  bazirana na teoretskom i praktičnom znanju,

 - Sve osobe nisu iste, jedne imaju strah i nije jednostavno primjerice vidjeti jednu ranu koja krvari ili osobu u besvjesnom stanju. Te osobe ako ne smiju zbog straha i ne mogu naučiti tehniku prve pomoći, mogu naučiti teoriju i na taj način opet mogu pomoći osobama koje su doživjele povređivanje na neki način. Od velikog značaja u datim momentima je važno reagovati i pozivom službama koje su se po zakonu dužne odazvati građanima,  a to su policija 122, vatrogasci 123 i hitna pomoć 124 -  naglasili su iz Crvenog križa Goražde.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Veliki odziv na akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Goraždu

Na Svjetski dan vozači upoznati sa značajem poznavanja i pružanja prve pomoći

Održano 24. Federalno takmičenje iz pružanja prve pomoći

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel