Bosna i Hercegovina     | 10.09.2021. 15:26 |

Raspisana izborna Skupština Saveza općina i gradova FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. rujna (FENA) - Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOIGFBiH) donijelo je odluku o sazivanju izborne Skupštine Saveza koja će se održati 29. rujna u Neumu uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Članovi Predsjedništva na online sjednici u četvrtak prihvatili su izvješće sa sjednice Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i financije koja je podržala inicijativu Općine Tešanj za izmjenu člana 12. stav 4. i člana 24. stav 2. Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, a u vezi definiranja indeksa razvijenosti.

Na sjednici su također razmatrani i drugi zakonski propisi koji imaju utjecaj na jedinice lokalne samouprave kao što su Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu FBiH, te inicijativa za dopunu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

Predsjedništvo Saveza je donijelo odluku da se prema nadležnim organima urgira za provedbu ranijeg zaključka Predsjedništva Saveza kojim je podržan Nacrt zakona o građevinskom zemljištu uz dodavanje jednog člana u cilju rješavanja statusa građevinskog zemljišta na kojem su neosnovano i nezakonito upisana javna poduzeća za održavanje šuma i šumskog zemljišta u državnom vlasništvu.

Podržana je i inicijativa za dopunu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata koju su Predsjedništvu Saveza na očitovanje dostavili Petar Galić i Ante Baković, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, priopćeno je u petak iz SOIGFBiH-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Franjo Zadro novi predsjednik Judo saveza HB i dopredsjednik Judo saveza BiH

Rizvo Pleh i naredne četiri godine ostaje na čelu Udruženja generala BiH

Zenica - Za predsjednika Skupštine NiP-a ZDK izabran Armin Hadžić

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel