Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 14:02 |

Tadić očekuje da će sutra biti imenovana Komisija za vrijednosne papire FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Ivo Tadić, predsjedavajući delegatskog kluba Hrvata, očekuje da će na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta biti potvrđena odluka o imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Prema njegovoj izjavi Agenciji FENA, tu odluku će podržati 15 delegata koji su ujedno članovi Hrvatske demokratske zajednice BiH odnosno HNS-a. Tadić vjeruje i da će neophodnih još 15 glasova dati članovi klubova Bošnjaka, Srba i ostalih naroda.

Odluka nije podržana ranije u Domu naroda, pojašnjava Tadić, isključivo zato što u njen sastav nije bio predložen član srpskog naroda, ali ovog puta je taj preduvjet ispunjen i Tadić želi vjerovati, kako je dodao, da će imenovanje Komisije, kao veoma važno pitanje, biti riješeno sutra.

Posljedice izostanka takve odluke ne treba naglašavati, osjećaju se već skoro dvije godine, naglašava on, a naročito trpe gospodarstvo i banke.

Odluku o razrješenju, odnosno imenovanju novih članova tog tijela donio je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine  Marinko Čavara uz saglasnost dvoje dopredsjednika, Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića. Konačnu potvrdu daje Federalni parlament, a  odluka je u utvrđenom dnevnom redu Doma naroda čiji je nastavak 12. redovne sjednice zakazan za sutra.

U aktu upućenom ranije u Parlament iz ureda predsjednika FBiH, navedeno je da se zbog isteka mandata, razrješjuju dužnosti Hasan Ćelam kao predsjednik Komisije i Matej Živković kao član, te imenuju novi članovi - Adnan Zukić, predsjednik, Matej Živković, zamjenik predsjednika, kao i  Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika kao članovi.

U Čavarinoj odluci o razrješenju i imenovanju članova Komisije, koja sadarži i neophodne saglasnosti dvoje potpredsjednika Federacije BiH, navedeno je da će ona stupiti na snagu danom potvrde u Parlamentu Federacije BiH te će biti objavljena u Službenim novinama FBiH.

Komisija za vrijednosne papire FBiH je tijelo s čitavim spektrom nadležnosti. Puno je blokiranih procesa zbog toga što ne funkcioniše od novembra 2019. godine, naglašavali su u međuvremenu iz Udruženja poslodavaca FBiH i s drugih adresa.

Komisija ima široke regulatorne ovlasti, između ostalog, reguliranje uvjeta, načina izdavanja i prometa vrijednosnih papira; odobravanje izdavanja dionica i drugih vrijednosnih papira preduzeća i banaka; odobravanje izdavanja vrijednosnih papira društava za upravljanje fondovima, investicijskih fondova, uzajamnih fondova i drugih pravnih osoba koja se bave izdavanjem vrijednosnih papira; reguliranje uvjeta i načina izdavanja obveznica kantona i općina; propisivanje pravila i nadzor prometa vrijednosnih papira, koji je zasnovan na razmjeni vrijednosnih papira i sistemu kotiranja, putem elektronskih sredstava; zaštitu interesa investitora; propisivanje i nadzor primjene standarda upravljanja dioničkim društvima. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

PSBiH - Održana sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu