Kultura     | 07.09.2021. 21:35 |

Izložba posvećena 140. godišnjici osnivanja Narodnog pozorišta u Pragu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Izložba "140 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Pragu" otvorena je večeras u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Autorica izložbe je Alena Gološeva, predsjednica Društva češkog-BiH prijateljstva "Arhitekt Karel Paržik" iz Mostara.

- Na izložbi su prikazane fotografije Narodnog pozorišta u Pragu iz različitih perioda, od izgradnje koja je trajala 13 godina, do uništavanja u požaru 1881. godine. Također, prikazane su i fotografije čeških domoljuba koji su zaslužni za izgradnju Pozorišta, a to su književnik František Palacki, novinar Karel Sladkovsky, istoričar Miroslav Tyrš, pjesnici Jan Neruda i Vitezslav Halek te mnogi drugi –kazala je Gološeva.

Ratko Orozivić je naglasio da je ova izložba rezultat saradnje i zajedničkog projekta društva "Arhitekt Karel Paržik" i Društva bosansko-češkog prijateljstva "Snješka" iz Sarajeva, čiji je on predsjednik.

Izložbu je je otvorila ambasadorica Republike Češke u BiH  Ivana Hlavsova koja se naglasila da je Narodno pozorište u Pragu arhitektonski biser, nosioc narodne kulturne baštine te jedan od simbola narodnog identiteta. Ona se posebno zahvalila udruženjima "Arhitekt Karel Paržik" i "Snješka" koja su realizirala izložbu.

- Postoji jedna zanimljivost i dokaz povezanosti naših naroda. Narodno pozorište u Sarajevu je sagrađeno po projektu arhitekte Karla Paržika i ovaj naš sunarodnjak je doprinio razvoju pozorišnog i duhovnog života  Bosne i Hercegovine. Osim toga u novembru 1946.  godine započela je svoju umjetničku djelatnost Sarajevska opera svečanom premijerom „Prodane nevjeste“ Bedžiha Smetane. To je je još jedna dokaz tijesne povezanosti naših zemalja – istaknula je ambasadorica Hlavsova.

U izgradnji Narodnog pozorišta u Pragu učestvovali su samo češki majstori, a glavni arhitekt je bio Josef Zitka.

Pozorište je otvoreno 1881. godine, u čast posjete prestolonasljednika austrijskog princa Rudolfa. Tada je premijerno izvedena opera Bedžiha Smetane „Libuše“ u režiji Adolfa Čeha.

Nakon toga prikazano je još 11 predstava. Nešto kasnije te godine izbio je požar, koji je uništio bakarnu kupolu, auditorijum i pozornicu.

Požar je doživljen kao nacionalna katastrofa i izazvao je snažan talas odlučnosti da se produzme nova akcija sakupljanja novca - za 47 dana prikupljeno je milion guldena.

Umjetnička djela u enterijeru radili su Mikolaš Aleš i František Ženišek. Narodno pozorište otvoreno je ponovo 1883. godine. Zgrada, sa savršenom tehničkom opremom, a služila je bez ikakvih opsežnih modifikacija gotovo stotinu godina.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i članovi udruženja „Češka beseda“ Sarajevo i „Češka beseda“ Banjaluka.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 15. septembra, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu