Svijet     | 06.09.2021. 18:22 |

Italija se nada pravednijoj distribuciji vakcina protiv COVID-19 na samitu G-20

FENA Internet

RIM, 6. septembra (FENA) - Italijanski ministar zdravstva najavio je da bi sastanak njegovih kolega iz G-20 mogao rezultirati povećanjem napora da se vakcina protiv COVID-19 obezbijedi svim siromašnim zemljama.

Ministar Roberto Speranza rekao je novinarima u nedjelju, nakon uvodnog zasjedanja dvodnevnog sastanka u Rimu, da se nada da će samit G-20 rezultirati "paktom" o izazovu da se vakcine donesu svima, uključujući i osjetljiviju populaciju.

Speranza se žalio da postoji duboki jaz između bogatijih zemalja i siromašnijih u pogledu distribucije vakcine. On je izrazio optimizam da će okupljanje Grupe 20 nacija rezultirati odlučnošću "tako da je vakcina pravo svih, a ne samo privilegija nekolicine", prenosi AP.

Italija trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom G-20. Speranza je također održao odvojene sastanke s ministrima zdravstva Britanije, Indije i Rusije.

Uoči okupljanja Speranza je na Twitteru napisao da "samo zajedničkim radom možemo garantovati pravedniju distribuciju vakcina protiv COVID-19".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Meloni putuje u Tunis radi deblokade kredita MMF-a

Von der Leyen posjetila poplavljena područja u Italiji i prenijela solidarnost čitave EU

Italija uhapsila pljačkaše antičke umjetnosti, pronašla 3.500 predmeta

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost