Bosna i Hercegovina     | 06.09.2021. 14:20 |

INZ sa direktorima i kriznim štabovima škola o biosigurnosti u doba pandemije

FENA Saopćenje

ZENICA, 6. septembra (FENA) - Više od stotinu direktora i predstavnika isto toliko obrazovnih institucija iz svih dvanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona danas je učestvovalo na skupu kojeg je, o temi biosigurnosnih mjera u odgojno-obrazovnim ustanovama u tom kantonu, organizirao u Zenici Institut za zdravlje i sigurnost hrane.

Zbog COVID-protokola i ograničenja u broju učesnika faktički su održana dva istovjetna seminara u različitim terminima, ali su na oba skupa predstavnici škola imali priliku da razgovaraju sa stručnjacima iz oblasti epidemiologije i školske higijene, prezentiraju dileme, pitanja, ali i iznesu primjere pozitivne prakse iz svoje sredine.

- Radi olakšanja provođenja redovne nastave, da se osoblje u školama ohrabri da donosi odluke i mjere, osiguravši tako smanjenje rizika u školama, da škole ne predstavljaju mjesta širenja virusa. Ponovo apelujem prema svim građanima da provodimo sve mjere, a oni koji se nisu vakcinisali da se vakcinišu - istakao je direktor Instituta Senad Huseinagić.

Predstavnici škola iz više gradova istakli su, na skupu u Zenici, primjere dobre prakse komunikacije i zajedničkog rješavanja problema u svakoj pojedinačnoj, specifičnoj situaciji. Podršku u tome tokom cijelog toka pandemije imaju od svih struktura INZ-a, ali i pedagoškog zavoda i resornog ministarstva.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić zahvalio je Institutu za zdravlje i sigurnost hrane s obzirom da je 'inkorporiran u cijelosti u obrazovni sistem, posebice "u vrijeme korone".'

- Zahvaljujući INZ-u odnosno njihovim preporukama, mogu tako reći, virus korona manje 'stanuje' u obrazovnim institucijama u Zeničko-dobojskom kantonu. Dragocijene su sve preporuke i seminari koje organizuje Institut, zasigurno će pomoći upravama odnosno ustanovama, nastavnom osoblju, ali i djeci da bi iz ove krize izašli što zdraviji - rekao je.

Predstavnicima škola prezentirane su nove, adaptirane i dopunjene biosigurnosne mjere, pojašnjena procedura procjena sanitacije u školskim ustanovama, kao i metodologija za procjenu i ocjenu biosigurnosti u školama. Poseban segment skupa bili su pitanja i odgovori nadležnih, u vezi s procesom vakcinacije - imunizacije u svijetu i posebno u BiH.

Istaknuto je da će timovi INZ-a naredne sedmice krenuti u peti "krug" obilazaka svih 108 školskih ustanova u ZDK. Sa operativnim timovima i upravama svake od škola dogovarat će konkretne i specifične mjere, za svaku ustanovu.

- Poseban akcent je dat na potrebu da svaka škola, svaki objekt, pa i za svaku posebnu situaciju, treba biti izvršena procjena i dokumentovano šta se učinilo. Naglasak je da nadležni ne trebaju nositi teret odgovornosti ili krivice, nego činiti sve da se umanje ili pokušaju eliminisati kritični momenti, kritične situacije koje mogu dovesti do zaraze. Ako pak do toga i dođe, postoje zdravstvene, medicinske procedure, ali na svima nama je da učinimo sve što je u našoj moći da se sam rizik umanji - istakao je Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Kako se navodi iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, svi učesnici (oba skupa) istakli su želju da doprinesu održavanju aktuelne epidemiološke situacije jer bi pogoršanje dovelo do mogućnosti povratka na online-daljinski režim održavanja nastave koji, po ocjeni i nadležnih u školama, ali i roditelja, umanjuje mogućnost sticanja adekvatnog znanja, ali i negativno utječe na mnoge druge elemente u razvoju novih generacija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

INZ povodom Svjetskog dana hrane - Vodu tretirati kao da nam život i hrana ovise o tome

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu