Svijet     | 03.09.2021. 12:56 |

Visoki kineski diplomat poziva SAD da usvoji racionalnu politiku prema Kini

FENA Internet

PEKING, 3. septembra (FENA) - Yang Jiechi, član Političkog ureda Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) sastao se u četvrtak sa američkim specijalnim izaslanikom za klimatska pitanja Johnom Kerryjem putem video veze, potičući Sjedinjene Države da usvoje racionalnu i pragmatičnu politiku prema Kini kako bi uspostavili saradnju što je prije moguće.

Yang, također direktor Ureda za vanjske poslove Centralnog komiteta KPK-e, je rekao kako se već neko vrijeme odnosi Kine i SAD-a suočavaju s ozbiljnim poteškoćama zbog niza pogrešnih radnji Sjedinjenih Država da se miješaju u kineska unutrašnja pitanja i tako narušavaju kineske interese.

- Kina se snažno protivi i još je odlučnija u suprotstavljanju takvim praksama – rekao je Yang.

Budući da sukob između Kine i Sjedinjenih Država ne služi ničijim interesima, Yang je rekao da bi se dvije zemlje trebale međusobno poštovati, mirno koegzistirati, ispravno rješavati razlike i raditi na postizanju rezultata, napominjući da dvije zemlje mogu poboljšati saradnju na brojnim poljima uključujući klimatske promjene, kontrolu širenja koronavirusa i ekonomski oporavak, izvještava Xinhua.

Kerry je rekao da su Sjedinjene Države spremne pojačati dijalog s Kinom i zajednički se nositi s klimatskim promjenama temeljenim na uzajamnom poštovanju, kako bi došlo do poboljšanja bilateralnih odnosa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

John Kerry u Kini kako bi ponovo pokrenuo pregovore o klimi

Kerry: Samit COP26 u Glazgovu posljednja najbolja nada za svijet

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu