Kultura     | 03.09.2021. 09:22 |

Na sceni Doma kulture 'Jugoslavija moja dežela' reditelja Marka Misirače

FENA Nermina Omerbegović

 JAJCE, 3. septembra (FENA) - Na 40. Pozorišnim igrama BiH u Jajcu večeras će biti izvedena predstava “Jugoslavija, moja dežela” /“Jugoslavija moja otadžbina“ reditelja Marka Misirače, po istoimenom nagrađivanom romanu Gorana Vojnovića, književnika i reditelja iz Ljubljane.

Predstava je nastala kao koprodukcija Gledališča Kopar i Pozorišta Prijedor. Koproducent predstave je i Fondacija Fridrih Ebert Stiftung za BiH.

Roman je preveden na 18 jezika i doživio je već jednu dramatizaciju u režiji Ivice Buljana na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani 2015. godine. 

U predstavi igraju Blaž Popovski, Boris Šavija, Mojca Partljič, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Miljka Brđanin, Dean Batoz i Mirela Predojević.

Dramatizaciju su radili Ivan Velisavljević i Aleksandar Novaković, scenografiju Dragana Purković Macan, kostimografiju Jelena Vidović, muziku i video-dizajn Petar Bilbija, a scenski pokret Marija Milenković.

Govoreći za Fenu o predstavi koju će publika u Jajcu večeras da vidi na sceni Doma kulture reditelj Marko Misirača je naveo da se ova dramatizacija bitno razlikuje od ranije postavljene predstave.

- Ona je nekako više intimistička. Neka vrsta subjektivnog kadra. Predstava se posmatra iz vizure glavnog junaka. Glavni junak je neka vrsta alterega samog autora - naveo je Misirača.

Predstava govori, kako je naveo Misirača, o mladiću koji traga za svojim ocem za kojeg je vjerovao da je mrtav a  naknadno saznaje da se krije od haškog tribunala i da je za njim raspisana potjernica za ratne zločine.

- Dok putuje i traži oca zapravo fomira svoj razbijeni identitet i ponovo ga sklapa u neku vrstu slagalice - kazao je Misirača za Fenu.

Navodi da je rad na predstavi bio uzbudljiv jer su u pitanju glumci iz čak tri ansambla, dio ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, glumci iz Pozorišta Prijedor te glumci iz Gledališča Kopar. Predstava se igra dvojezično, s odgovarajućim titlovima u zavisnosti od mjesta igranja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Na sceni Doma kulture Jajce 'Sretni ljudi' HNK Mostar reditelja Ivana Lea Leme

Petković Liker: Ako smo iskreni prema sebi, temi i kazalištu, a najviše publici, onda je sve moguće

Zbog posljedica nevremena otkazano igranje predstave 'Hrkači' na Pozorišnim igrama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo