Kultura     | 03.09.2021. 08:36 |

U Konjicu počeo 8. festival glumca BiH

FENA Saopćenje

KONJIC, 3. rujna (FENA) - Na velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu u četvrtak je počeo 8. festival glumca BiH, a na otvaranu Festivala ansambl Sarajevskog ratnog teatra "SARTR" izveo je predstavu "Bullying Colection", u režiji Aleša Kurta.

Otvarajući festival, načelnik Konjica Osman Ćatić istaknuo je kako su već osmu godinu originalni na karti kulturih događaja Bosne i Hercegovine, jer jedino Konjic može reći da je domaćin jedinog festivala posvećenog isključivo glumicama i glumcima.

Direktor Narodnog univerziteta Konjic Benjamin Mušinović pozvao je konjičku publiku da uživa u kazališnim ostvarenjima, uz poštivanje epidemioloških mjera, priopćili su organizatori.

- Festival glumca BiH s nestrpljenjem očekuju i glumci i posjetitelji, a osma sezona festivala predstavlja devet predstava iz šest profesionalnih kazališnih kuća iz BiH, uz tri gostujuće produkcije iz Beogarada, Zagreba i Novog Sada, te iznimno sadržajan off program - kazao je Mušinović.

Mušinović je kazao da će zatvaranje pratiti glazbeni program u izvođenju Instituta za muziku, teatar i multimediju Sarajevo, te da će ponovno žiriranje pripasti konjičkoj publici.

Nakon ceremonije otvaranja Sarajevski ratni teatar SARTR izveo je predstavu "Bullying Colection", u režiji Aleša Kurta, a publika je višeminutnim pljeskom pozdravila glumice i glumce: Selmu Alispahić, Anu Miu Karić, Seada Pandura, Jasenka Pašića, Davora Sabu, Maju Salkić, Adnana Kresu i Dženana Džanić

U ponedjeljak, 6. rujna, na repertoaru 8. festivala glumca BiH je ansambl Bosanskog Narodnog pozorišta iz Zenice, s komedijom "Sakati Billy sa inišmana", u režiji Predraga Štrbca.

Pokrovitelji festivala su Općina Konjic i PD "Igman" d.d. Konjic, a podršku projektu su pružili i Ministarastvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu kroz program "Teatar Baština, Konjic 2021".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Održana komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Brigadni general Oružanih snaga BiH Mirsad Ahmić sa suradnicima posjetio Konjic

U Konjicu održana 11. MS Community BiH konferencija

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel