Sport     | 30.08.2021. 14:00 |

Skakavac Trail - Trči i doživi Sarajevo 4. i 5. septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Peto izdanje Skakavac Traila, održat će se 4. i 5. septembra ove godine, a u sklopu utrke održat će se i 3. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju.

Organizator Skakavac Traila je Planinarsko društvo Skakavac koje je pripremilo mnoštvo sadržaja. Skakavac Trail ove godine nudi četiri staze, dužina od 21, 42 i 69 kilometara te posebnu utrku – Skakavac Canicross (trka u kojoj trče vlasnici sa psima).

Najduža utrka od 69 kilometara trkačima nudi najljepši pogled na grad, a na njoj se održava i 3. Prvenstvo BiH u planinskom trčanju. Maratonska utrka od 42 kilometra prolazi najljepšim sarajevskim obroncima, dok polumaratonska od 21 kilometar, donosi nezaboravno iskustvo svima koji se odluče da je istrče.

Sve informacije o utrkama dostupne su na www.skakavactrail.ba , a prijave su moguće najkasnije do dana održavanja utrke.

Planinarsko društvo Skakavac radi na promociji planinskog trčanja, što podrazumijeva i redovno čišćenje i očuvanje prirode kao i trasiranju novih staza koje se mogu koristiti za mnoge sportske aktivnosti.

Entuzijasti okupljeni oko tog udruženja, nastoje skrenuti pažnju javnosti na bogatstva kojima raspolaže Bosna i Hercegovina, te kroz rad nastoje promovirati prirodne ljepote, posebno vodopad Skakavac, a svake godine nastoje trkačima osigurati još više - više staza, više zadovoljstva, više osmijeha, adrenalina i lijepih uspomena.

- Zbog toga smo ove godine pripremili i dodatne sadržaje poput prve Outdoor izložbe slika i After trail party uz bend Zoster. Naše utrke promovišu i kulturno-historijsko naslijeđe, poput Bistričke stanice sa koje kreće najduža utrka i spomenika prvoj sijalici koja je nakon New York-a zasijala u Semizovcu, gdje će biti cilj utrke i proglašenje pobjednika - rekao je predsjednik PD Skakavac Amir Bašić. 

U sklopu 5. Skakavac traila će 4. septembra na platou Skakavac od 09.do 16.00 sati biti otvorena i prva Outdoor izložba pod nazivom “Trči, hodaj ili zastani…” sarajevske slikarke Tamare Vučinić. Izložba će biti postavljena i  5.septembra u bivšoj kasarni Semizovac - gdje će biti cilj utrka.

Od 17.00 sati će biti upriličen doček trkača, proglašenje pobjednika, a nakon toga i After Trail Party uz bend Zoster. Ulaz na party je besplatan, uz obavezno poštivanje Covid-19 protokola (na ulazu u prostor gdje se održava događaj, gosti su dužni predočiti potvrdu o vakcinaciji, potvrdu o prebolovanom Covidu ne stariju od 6 mjeseci ili negativan antigen test ne stariji od 48h).

Specijalni partner utrke je Olimpijski komitet BiH, a partneri su Atletski savez BiH i Vatrogasno društvo Vogošća. Realizaciju utrke je podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Vogošća, saopćeno je iz PD Skakavac.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel