Svijet     | 29.08.2021. 15:39 |

Macron: Francuska i Britanija predlažu UN-u rezoluciju o zaštićenoj zoni 'Kabul'

FENA Internet

PARIZ, 29. augusta (FENA) - Francuska i Britanija podnijet će rezoluciju na vanrednoj sjednici Ujedinjenih nacija zakazanoj za ponedjeljak, u kojoj predlažu uspostavu zaštićene zone u Kabulu, u pokušaju da se zaštite ljudi koji pokušavaju napustiti Afganistan, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju.

- Naš prijedlog rezolucije ima za cilj definirati zaštićenu zonu u Kabulu, pod kontrolom UN-a, koja bi omogućila nastavak humanitarnih operacija - izjavio je Macron za francuske novine Le Journal du Dimanche (JDD) u intervju objavljenom u nedjelju.         

Tokom posjete iračkom gradu Mosulu, Macron je kasnije potvrdio te komentare i kazao je kako je optimista da će prijedlog rezolucije naići na povoljnu reakciju i bit će prihvaćen.         

- Ne mogu vidjeti nikoga da se protivi omogućavanju humanitarnih operacija - izjavio je Macron novinarima.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres sazvao je sastanak o Afganistanu s ambasadorima u UN-u iz Britanije, Francuske, Sjedinjenih Država,  Kine i  Rusije - stalnih članica Vijeć sigurnosti s pravom veta.

Macron je izjavio u subotu da Francuska održava preliminarne razgovore s talibanima o humanitarnoj situaciji u Afganistanu i eventualnoj evakuaciji još ljudi.

Američke vojne snage, koje čuvaju aerodrom u Kabulu, trebale bi se povući do roka od utorka koji je odredio predsjednik Joe Biden. Francuska je među zemljama koje su također okončale evakuacije s kabulskog aerodroma, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu