Ekonomija     | 27.08.2021. 14:06 |

U Sarajevu uskoro vakcinisanje i po firmama

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) i Ministarstva zdravstva KS najavili su da će uskoro, kada se ispune određene zakonske predpostavke, biti omogućena vakcinacija uposlenika u prostorijama kompanija na području Kantona Sarajevo.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević je na pres-konferenciji kazao da je njihov cilj da takvu saradnju uspostave sa svih deset kantonalnih ministarstva zdravstva i kriznih štabova kako bi se unaprijedio proces imunizacije, te da očekuje da će početkom naredne sedmice imati odgovor ako ne svih, onda od većine tih ministarstva.

- Jučer smo počeli anketiranje i dosad je pristiglo 15 prijava, a radi se o 850 do hiljadu ljudi. Kada smo krenuli u ovu priču naš cilj je bio da području Federacije BiH obezbjedimo brzo i kvalitetno vakcinisanje oko 30.000 ljudi u našim kompanijama. Ukoliko se ovako nastavi i dobijemo sličan odgovor i od drugih ministarstava, kao što imamo od Ministarstva zdravstva KS, mislim da ćemo ovaj cilj sigurno ostvariti - istakao je Pandurević.          

UPFBiH je pozvalo sve kompanije da se prijave, kao i one koje nisu u članstvu Udruženja. Dogovoreno je, kako je naveo Pandurević, da će biti omogućeno vakcinisanje i onih radnika u firmama u KS,  koji ne žive u KS, te način kako će se to izvesti.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je rekao da se radi o društveno odgovornoj incijativi Udruženja poslodavaca FBiH koja će omogućiti da se proces imunizacije približi radnicima u preduzećima, a osim njih mogu se prijaviti i članovi njihovih porodica koji žele da se vakcinišu, poslovni partneri i drugi.   

- Vakcinacija je jedini put da se vratimo normalnom životu i spriječimo opterećenost zdravstvenog sistema, a što je najvažnije da bi spriječili visok stepen smrtnosti i invalidnosti u smislu da koronavirus može izazvati teške postcovidne komplikacije – kazao je Vranić pozivajući građane da se vakcinišu.

Koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić je rekao da podaci potvrđuju da ulazimo u četvrti val epidemije, da se u Covid ambulanti u Saraj Polju bilježi porast novozaraženih, kao i da epidemiolozi očekuju veći broj novozaraženih za vikend. Najavio je da će medincinski mobilni timovi vršiti imunizaciju sa poslovnim subjektima.

 - Udruženje poslodavaca je napravilo društveno odgovoran potez. Raduje me da je odziv dobar i nadam se da ćemo već u narednim danima moći da krenemo sa imunizacijom po firmama sve u skladu sa zakonom. Vakcine će biti dostavljane u hladnom lancu – istakao je Spahić.

U KS, kako je dodao, trenutno ima vakcina AstraZeneca, Sinopharm, a najavljeno je da stiže i  Pfizer.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo