Bosna i Hercegovina     | 26.08.2021. 15:13 |

Sindikat traži hitne mjere za zaštitu radnika u zdravstvenim ustanovama u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo najoštrije je osudio napade na medicinsko osoblje na radnom mjestu.

Podsjećaju da se najnoviji napad dogodio 19. augusta u Domu zdravlja Hadžići, gdje je osoba koja je bila u pratnji pacijenta, uz prijetnje smrću fizički napala laboratorijskog tehničara nanoseći mu povrede udarcima šakama i nogama.

Ističu da je mnogo je primjera gdje u ambulantama i urgentnim centrima neodgovorni pojedinci i nasilnici prijete, vrijeđaju i fizički napadaju medicinsko osoblje, a reakcija nadležnih je slaba ili nikakava.

Sindikat traži od svih nadležnih institucija da se hitno poduzmu mjere za zaštitu zdravlja i života zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama.

U tu svrhu predlažu usvajanje zakona na nivou FBiH kojim bi se napad na zdravstvenog radnika tretirao kao krivično djelo, proglašavanje zdravstvenih ustanova mjestima nulte tolerancije na nasilje, uvođenje zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, uvođenje video nadzora u čekaonicama gdje se ti napadi najčešće dešavaju, te postavljanje tzv. tihog alarma u prijemnim ambulantama gdje su napadi česta pojava.

- Sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo apeluje na Vladu Kantona Sarajevo i Vladu Federacije BiH da hitno pristupe provođenju navedenih mjera kako se u budućnosti takvi napadi ne bi ponavljali - saopćeno je iz te organizacije.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu