Bosna i Hercegovina     | 24.08.2021. 15:21 |

Salkić pozvao Schmidta da eliminira asimetrična rješenja u ustavima entiteta

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24. augusta (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem ga poziva "da poduzme korake na eliminiranju asimetričnih rješenja u ustavima entiteta, te sistemske diskriminacije koju provodi vlast entiteta RS".

- Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH u ovom entitetu nije implementirana suštinski već samo formalno. Bošnjaci i Hrvati nemaju ustavnu i institucionalnu zaštitu u RS-u kao Srbi u FBiH. Ova asimetrična rješenja u nadležnostima Doma naroda i Vijeća naroda, te predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta trebaju biti eliminirana ukoliko govorimo o stvarnoj ravnopravnosti - ističe Salkić u pismu.

Kako nadalje navodi, "sistemska diskriminacija koja se temelji na nepostojanju ustavne mogućnosti za zaštitu interesa Bošnjaka, koju provode vlasti entiteta RS, ostavlja drastične posljedice po broj Bošnjaka koji danas žive u odnosu na broj Bošnjaka koji je prije deset godina živio u ovom entitetu".

- Cilj vlasti u ovom entitetu jeste da u narednih deset godina tihim progonom realizuje ratne ciljeve i etnički očisti entitet RS i pretvori ga u čisto srpski teritorij. Zbog toga provode sistemsku diskriminaciju, sprječavajući Bošnjake da se zaposle u javne ustanove, entitetske i lokalne organe čime je spriječeno između 10.000 i 15.000 Bošnjaka da ostvare zaposlenje u ovim institucijama - potcrtava Salkić.

Istovremeno, ističe kako je "diskriminacija u pravoslaviziranom obrazovnom procesu natjerala Bošnjake, koji žive u ovom entitetu, da traže alternativne načine za obrazovanje svoje djece", te podsjeća kako je i "pored presuda sudova u ovom entitetu, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, diskriminacija nastavljena kroz negiranje bosanskog jezika i nastave na bosanskom jeziku".

- Nastavak veličanja ratnih zločinaca i stimulisanje negiranja počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida nad Bošnjacima od strane političkih predstavnika bosanskih Srba predstavlja završnu fazu genocida - upozorava Salkić.

Upozorava, također, kako su posljednje aktivnosti vlasti u ovom entitetu, uz potpunu podršku opozicionih političara iz reda bosanskih Srba, duboko zabrinule i uznemirile Bošnjake i Hrvate, koji tamo žive.

- Usvojeni zakon u NSRS-u o kažnjavanju onih koji govore istinu i činjenice o nastanku ovog entiteta dodatno produbljuje jaz između vlasti u ovom entitetu i onih koji zagovaraju istinu i pravdu, a to su prije svega žrtve svirepih zločina širom ovog entiteta - precizira Salkić.

Zbog svega ovoga, kako potpredsjednik entiteta RS u pismu navodi, veoma je važno da visoki predstavnik reagira i obezbijedi potpuno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantuje povratak bez diskriminacije i pritiska, na one koji su se vratili, po bilo kojem osnovu.

U tom kontekstu navodi kako "vlasti entiteta RS u kontinuitetu vrše diskriminaciju ljudi koji su se vratili, neki i prije 25 godina i tretiraju ih kao povratnike i nedozvoljavaju integraciju u sistem kako bi olakšali život sebi, svojim porodicama, svojim sunarodnjacima i svim drugim građanima".

- Visoki predstavnik je dužan, a i njegov mandat ga obavezuje da reaguje na pojave koje krše Dejtonski mirovni sporazum i ugrožavaju mir - navodi se, između ostalog, u pismu koje je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio visokom predstavniku Christianu Schmidtu, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu