Svijet     | 20.08.2021. 15:56 |

Vatrogasaci se još bore s požarom u blizini Atine

FENA Internet

ATINA, 20. augusta (FENA) - Veliki šumski požar koji je spalio borovu šumu i domove sjeverozapadno od grčke prijestolnice Atine  povukao se u izvjesnoj mjeri u petak, ali još oko 160 vatrogasca  radi na potpunom suzbijanju plamene  stihije.

Požar u blizini sela Vilia, šezdesetak kilometara od Atine, buknuo je u ponedjeljak. To je  jedan od više stotina šumskih požara koji su bjesnili širom Grčke u ovom mjesecu.

U petak ujutru, 161 vatrogasac, među kojima 143 iz Poljske, zatim 166 vozila, četiri protupožarna aviona i četiri helikoptera borili su se s vatrenom stihijom, saopćila je vatrogasna služba.

Ministar civilne zaštite Michalis Chrisochoidis saopćio je u četvrtak navečer da je „najveći dio“ požara suzbijen, ali da vatra još nije pod kontrolom.

Vatrogasci su se suočavali s posebno teškim uslovima, među kojima su nedostatak pristupnih cesti prema gustoj šumi, visoke temperature i vjetrovi koji konstantno mijenjaju smjer, kazao je on.

Požari u Grčkoj izbili su u vrijeme najtežeg toplotnog vala u posljednje tri decenije i unišitili su nisko rastinje i šumu. Uzroci svih požara nisu zvanično utvrđeni, iako je više od deset ljudi uhapšeno pod sumnjom da su podmetali vatru, prenosi AP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel