Kultura     | 15.08.2021. 17:33 |

Film 'Nedjeljom' Keti Papademe posvećen radnicima iz filipinske zajednice(VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - U okviru Takmičarskog programa - dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala danas je prikazan kiparski film 'Nedjeljom' režiserke Keti Papademe o grupi filipinskih kućnih pomoćnica koje žive i rade na Kipru.

Režiserka Papademe kazala je u razgovoru za Fenu da je taj kratki dokumentarac posvećen radnicima iz filipinske zajednice koji rade na otoku Kipru, malom otoku u istočnom Mediteranskom moru.

Dodala je da se kućne pomoćnice okupljaju na jedini slobodan dan u sedmici, a to je nedjelja, po čemu je film i dobio ime.

- Film posebno prati grupu žena koje organiziraju i sudjeluju u natjecanju u ljepoti, a u isto vrijeme prati i serijskog ubicu čija su meta strane radnice - kazala je.

Govoreći o razlozima zašto se počela baviti tom tematikom rekla je da su filipinski radnice dio kiparskog društva i ekonomije te da je bitno ispričati njihovu priču.

- Većina ljudi i medija, bar na Kipru, ih ignorišu, ali želim pokazati da su to osobe koji imaju živote, ličnost, koji su nevjerovatni i želim im pokazati kakvi su i da su bitni za naše društvo - poručila je Papademe.

Naglasila je da oko 19.000 filipinskih radnika živi i radi na Kipru, gdje provedu i po 30 godina, zarađujući novac za članove porodica koje su ostavile na Filipinima.

Istakla je da je to njen prvi film koji je radila s još jednom osobom te da je vrlo uzbuđena zbog gostovanja na SFF.

Pogledajte https://fena.ba/video/6327/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1AycCdPgkh-XS8YJaGyAXJvvmZXLLHbw_?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu