Svijet     | 11.08.2021. 09:39 |

Kroz aerodrom Heathrow u julu prošlo više od 1,5 miliona putnika

FENA Internet

LONDON, 11. augusta (FENA) - Britanska aerodrom Heathrow saopćio je da je broj putnika porastao u julu jer je vlada ublažila ograničenja putovanja, ali je upozorila da je ukupan broj i dalje manji za 80 posto u odnosu na broj prije pandemije, budući da postoje brojne prepreke.

Heathrow je rekao da je u julu preko 1,5 miliona putnika prošlo kroz zračnu luku, što je najprometniji mjesec od marta 2020., neposredno prije nego što je u Evropi započelo zatvaranje zbog COVID-19, a putovanja su zaustavljena, prenosi Reuters.

Aerodrom najprometnija u Velikoj Britaniji, a prije COVID-19 i najprometniji u Evropi, navodi da vlada mora učiniti više kako bi se putovanja vratila do nivoa iz 2019.

Heathrow i zračni prijevoznici poput British Airwaysa (ICAG.L) kritizirali su Britaniju zbog toga što nije dovoljno brzo ublažila ograničenja putovanja uprkos brzom uvođenju vakcina, te zbog kompliciranih pravila koja i dalje uključuju skupe testove na koronavirus.

Traže smanjenje troškova testiranja i dodavanje više zemalja na vladin popis zemalja s niskim rizikom. Heathrow je također pozvao Veliku Britaniju i Sjedinjene Države da postignu sporazum kojim bi se Britancima omogućilo putovanje u SAD.

Prošlog mjeseca vlada je dopustila potpuno vakcinisanim Britancima putovanje u zemlje sa srednjim rizikom bez potrebe karantina pri povratku, povećavajući broj putnika za 74 posto u odnosu na jul prošle godine.

Britanija je od početka augusta otvorila svoje granice za potpuno vakcinisane putnike  iz SAD-a i Evropske unije.

Heathrow je dodao kako bi američki prijevoznik JetBlue trebao početi letjeti između Londona i New Yorka kasnije ove sedmice, što je znak sve većeg povjerenja u putovanja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu