Stranačke aktivnosti     | 03.08.2021. 20:12 |

Saopćenje za javnost NES BiH

FENA Saopćenje

NES BiH: Hipokrizija vanjske politike predsjednika RH zbog sramnog odavanja priznanja jedinicama HVO-a koje su počinile ratne zločine u BiH

Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NES BiH) izražava ogorčenje i suosjećanje s građanima Bosne i Hercegovine, a posebno logorašima Hercegovine koji ponovo moraju proživljavati patnju, bol i uvrede kroz necivilizacijski i sramotni akt predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Prema navodima Večernjeg lista od 02.08.2021. godine, zbog aktivnog sudjelovanja u Oluji, u srijedu, na kninskoj tvrđavi hrvatski predsjednik će uručiti priznanja odnosno dva odlikovanja za jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vojnoj policiji HVO-a i Jedinici za posebne namjene „Ludvig Pavlović".

Podsjećanja radi Pretresno vijeće je konstatovalo daje sredinom januara 1993. godine počeo da postoji udruženi zločinački poduhvat (ili UZP) s ciljem da se stvori hrvatski entitet u Bosni i Hercegovini koji bi omogućio ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda. Po mišljenju Pretresnog vijeća, ovaj UZP je kao zajednički zločinački cilj imao "dominaciju Hrvata u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva". Njima su izrečene osuđujuće presude za teške povrede Ženevskih konvencija, kršenje zakona ili običaja ratovanja, te zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistvo, progon, zatočavanje, protivpravan rad, prisilno premještanje, deportaciju, nehumana djela, nečovječno postupanje, uništavanje imovine širokih razmjera koje nije bilo opravdano vojnom nuždom, uništavanje ustanova namijenjenih religiji ili obrazovanju, protivpravan napad na civile, te protivpravno terorisanje civila.

NES BiH je posvećen prenošenju istine i dokaza o zločinima i genocidu počinjenim nad Bošnjacima budućim generacijama, a izuzetno izražavamo zgroženost nad besramnim manipulacijama predsjednika Republike Hrvatske Milanovića, koji će u historiji ostati upamćen kao egzamplar moralne hipokrizije i diskreditirani negator zločina, poput Milorada Dodika, koji se nevješto upušta u poricanje i iskrivljavanje pravnih činjenica i presuda koje je presudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

PRESS SLUŽBA NES BiH

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu