Svijet

Indijska država Kerala uvodi lockdown zbog porasta broja zaraženih koronavirusom

Internet, Ilustracija/Foto:Arhiva

NEW DELHI, 29. jula (FENA) - Indijska južna država Kerala najavila je u četvrtak dvodnevni lockdown, a savezne vlasti odlučile su poslati tim stručnjaka za borbu protiv širenja novih slučajeva zaraze u najveće žarište koronavirusa u Indiji.

Dnevni slučajevi zaraze u Indiji opali su nakon razornog drugog talasa koji je znatno opteretio zdravstveni sistem, a napori na vakcinaciji stanovništva su intenzivni. Stručnjaci su upozorili vlasti da ne ukidaju mjere previše brzo.

Kerala, s aktivnim brojem slučajeva od oko 154.000, čini 37,1 posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva u Indiji. Tamošnja stopa zaraze sada je najveća u Indiji, prenosi Reuters.

- Posebne restrikcije primjenjuju se u područjima gdje je stopa pozitivnih slučajeva  visoka - navodi se u saopćenju državnog odjela za upravljanje katastrofama u kojem se najavljuje "potpuni lockdown" od nedjelje.

Tokom posljednje četiri sedmice, sedam od 14 okruga u Kerali prijavili su rast broja zaraženih, pokazali su vladini podaci objavljeni ranije ove sedmice.

Centralna vlada Indije prepustila je lokalnim državnim vlastima odluke o karantinu  i ponovnim otvaranjima, što je dovelo do neujednačenog odgovora za koji stručnjaci kažu da je potakao nastanak novih žarišta.

Indija je u četvrtak prijavila 43.509 novih slučajeva koronavirusa u prethodna 24 sata, čime je ukupan broj porastao na 31,53 miliona, iako stručnjaci vjeruju da bi stvarna brojka mogla biti mnogo veća.

Po broju kumulativnih infekcija, Indija je druga na svijetu, a prati Sjedinjene Države.

 

(FENA) B.D.