Svijet     | 28.07.2021. 17:01 |

Kina očekuje da talibani imaju bitnu ulogu u okončanju rata u Afganistanu

FENA Internet

TIANJIN, 28. jula (FENA) – Kina je u srijedu poručila talibanskoj delegaciji kako očekuje od pobunjeničke grupe da imaju bitnu ulogu u okončanju afganistanskog rata i obnovi zemlje, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Devet talibanskih predstavnika, koji su boravili u dvodnenoj posjeti Kini, sastali su se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u sjevernom kineskom gradu Tianjinu. Razgovarano je o mirovnom procesu i sigurnosnoj situaciji, saopćio je talibanski portparol.

Wang je izjavio kako očekuje da talibani „igraju bitnu ulogu u procesu pomirenja", sudeći po transkriptu razgovora koje je objavilo ministarstvo vanjskih poslova.

Posjeta će vjerovatno učvrstiti poziciju pobunjeničke grupe na međunarodnoj pozornici u osjetljivo vrijeme dok se nasilje pojačava u Afganistanu. Militanti imaju politički ured u Kataru, gdje se održavaju mirovni pregovori, i u ovom mjesecu su poslali svoje predstavnike u Iran gdje su održali sastanak s delegacijom afganistanske vlade.

- Politika, ekomnomija i teme vezane za sigurnost obje zemlje, trenutna situacija u Afganistanu i mirovni proces bili su teme rasprave na sastancima – objavio je u tweetu talibanski portparol Mohammed Naeem o posjeti Kini, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu