Svijet     | 28.07.2021. 10:00 |

U Butanu u putpunosti vakcinisano 90 posto odraslih osoba

FENA Internet

THIMPHU, 28. jula (FENA) - Himalajsko kraljevstvo Butan u potpunosti je cijepilo 90 posto svoje odrasle populacije u roku od samo sedam dana, saopćilo je u utorak  ministarstvo zdravlja.

Ta mala zemlja, koja se nalazi između Indije i Kine i ima blizu 800.000 ljudi, počela je  20. jula davati druge doze u masovnoj akciji koju je UNICEF proglasio "vjerojatno najbržom kampanjom vakcinisanja koja je izvedena tokom pandemije".

U aprilu  je Butan zauzeo naslovne stranice novina kada je njegova vlada rekla da je vakcinisala otprilike isti postotak (90 posto) odraslih osoba s prvom dozom za dvije sedmice  nakon što je Indija donirala 550.000 vakcina AstraZeneca.

No, zemlja se potom suočila s nedostatkom vakcina nekoliko mjeseci nakon što je Indija, glavni dobavljač vakcina  AstraZeneci, zaustavila izvoz dok je pokušavala zadovoljiti rastuću potražnju kod kuće kako je rastao broj  zaraza u Indiji.

Butan je mogao ponovno pokrenuti vakcinaciju  prošle sedmice nakon što je pola miliona doza vakcina Moderna stiglo iz Sjedinjenih Država kao donacija u okviru programa COVAX , prenosi  Associated Press (AP).

Još je  5.000 vakcina Pfizera omogućeno također  putem COVAX-a.

Također je u Butan stiglo više od 400.000 doza AstraZenece iz Danske, Hrvatske i Bugarske u posljednje dvije sedmice.

"Naš cilj je postići imunitet stada među našim stanovništvom u najkraćem mogućem roku kako bismo spriječili veliku krizu u javnom zdravstvu", rekao je Dechen Wangmo, butanski ministar zdravlja, za AP.

U kampanji imunizacije angažovano  je više od 3.000 zdravstvenih radnika,  a 1.200 vakcinalnih centara diljem zemlje omogućilo je i da vakcine dođu do svake odrasle osobe.

"U nekim su slučajevima zdravstveni radnici danima prolazili klizištima i  po kiši kako bi stigli do izuzetno udaljenih sela na vrhu strmih planina te kako bi aplicirali doze onima koji ne mogu doći do centra", rekao je dr. Sonam Wangchuk, član radne grupe za vakcinisanje u Butanu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta