Bosna i Hercegovina     | 23.07.2021. 13:49 |

Čolo: Nema pomirenja u BiH ukoliko se ne zabrani negiranje genocida

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Alma Čolo (SDA) je izjavila novinarima da je obradovana odlukom visokog predstavnika Velentina Inzka koji je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Po njenim riječima, sve ono što do sada nije uradio, “s ovim je uradio jako puno za BiH“.

Čolo smatra da nema pomirenja u BiH ukoliko se ne zabrani negiranje genocida, ratnih zločina i svega onoga što je urađeno tokom rata u BiH.

- On je nametnuo izmjenu Krivičnog zakona BiH. Sve izmjene koje su radili prethodni visoki predstavnici su objavljene u Službenom glasniku BiH, one stupaju na snagu, jer je to urađeno u skladu s bonskim ovlastima. Bonske ovlasti nikada mu nisu ukinute i on na to ima potpuno pravo - istaknula je Čolo.

Dodala je da se Krivični zakon mora poštovati, a ako se ne poštuje postoje kaznene sankcije i „niko se s tim ne treba igrati“.

Upitana kako komentira činjenicu da u RS-u ne prihvataju ovakvu odluku, kazala je da je BiH zemlja u kojoj je bilo i ranije nametnutih rješenja i ta nametnuta rješenja su na pravnoj snazi.

Po njenim riječima, bilo je protivljenja, ali ta rješenja i danas žive.

- Mogu se ljudi protiviti, mogu ne biti saglasni s nečim, ali zašto neko ne bi bio saglasan s tim da se zabrani negiranje genocida i ratnih zločina. Zašto bi neko bio protiv toga? - navela je Čolo.                   

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu