Svijet     | 16.07.2021. 16:12 |

Vijetnam traži od SAD-a da prekinu neprijateljsku politiku prema Kubi

FENA Internet

HANOJ, 16. jula (FENA) - Vijetnam  je zatražio od Sjedinjenih Država u petak da okončaju "neprijateljsku politiku" i ukinu dugotrajni trgovinski embargo Kubi, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova, nakon rijetkih antivladinih protesta na otoku.

- SAD trebaju poduzeti konkretne korake u pravcu normaliziranja odnosa s Kubom radi obostrane koristi za dva naroda, doprinoseći miru, stabilnosti i razvoju u regiji i u svijetu - navodi glasnogovornica ministarstva Le Thi Thu Hang u saopćenju.

Na hiljade Kubanaca u nedjelju je izvelo najveće antivladine proteste u decenijama, demonstrirajući protiv ekonomske krize i vladinog bavljenja pandemijom koronavirusa, te suzbijanjem građanskih sloboda.

Vijetnam i Kuba nalaze se među posljednjih pet zemalja pod komunističkom vladavinom u svijetu, skupa s Kinom, Laosom i Sjevernom Korejom. Washington održava trgovinski embargo prema  Kubi od ranih 1960-ih, za koji vlasti u Havani tvrde da je uzrok njihovih ekonomskih problema.

Sjedinjene Države ukinule su trgovinski embargo Vijetnamu u 1994., a odnosi između bivših neprijatelja postali su srdačni u posljednjim godinama. Sjedinjene Države sada su najveće vijetnamsko izvozno tržište.

Hang je izjavila kako Vijetnam "vjeruje da će Kuba prevazići trenutne društveno-ekonomske probleme izazvane pandemijom COVID-19 i posljedicama embarga", prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu