Regija     | 11.07.2021. 12:32 |

Osmani: Odajući počast žrtvama i braneći istinu možemo izgraditi budućnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) -Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani danas je uputio izraze saučešća i poštovanja prema žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini. Ministar Osmani je poručio da se zločin genocida ne smije relativizirati, a činjenice moraju ostati činjenice.

-Genocid u Srebrenici mračan je i tužan dio historije koji se nikada ne smije ponoviti.  Teško je živjeti s ovim sjećanjem, ali je uistinu mnogo teže pronaći riječi kojima se mogu opisati bol i tuga koje ovaj dan priziva. Bol preživjelih bol je svih nas. Stravični događaji iz 1995. ponovo su nas na tragičan i tužan način naučili ozbiljnoj životnoj lekciji – da održavanje mira i njegovanje demokratskih vrijednosti zahtijeva ozbiljnu i kontinuiranu posvećenost i predanost svih nas svakog dana. Ne bismo trebali zaboraviti ovaj tragičan događaj; on se ne smije relativizirati, činjenice moraju ostati činjenice, tako da se više nikada ne ponovi- poručio je Osmani, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije rekao je da Republika Sjeverna Makedonija saosjeća i dijeli bol građana Srebrenice i Bosne i Hercegovine.

-Međutim, govoreći o ovim tragičnim događajima, koji i dalje odzvanjaju u našim glavama i koji se nikada ne smiju ponoviti, vidim nadu u budućnost. Nadam se da smo, uprkos lekcijama naučenim iz ovih zastrašujućih događaja, sada svi ujedinjeni u svojim naporima i svjesniji vizije izgradnje trajnog mira i prosperiteta za buduće generacije - kazao je Osmani.

On je istakao da su zemlje regije prešle  dalek put i postigle mnogo nakon nasilnog perioda devedesetihte da se danas se sve zemlje zapadnog Balkana prilagođavaju euroatlantskim vrijednostima i teže evropskim integracijama.

- Danas moramo uložiti maksimalnu posvećenost u izgradnju humanih i demokratskih društava, u kojima će prevladavati vladavina prava i u kojima će se poštivati ljudska prava i slobode i koja će težiti promociji jednakosti i poštivanju različitosti, kao i poštovanju slabih i nemoćnih.   Sjetimo se da je naša dužnost da zajedničkim snagama i odgovornošću, međusobnim uvažavanjem i razumijevanjem stvorimo bolje društvo za svakoga od nas pojedinačno, istovremeno osiguravajući svijetlu i prosperitetnu budućnost za cijelu regiju i njene buduće generacije. Odajući počast žrtvama i braneći istinu, zaista možemo izgraditi budućnost za sve nas- zaključio je Osmani.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu