Svijet     | 09.07.2021. 15:59 |

Preminula Jahan Sadat, udovica bivšeg egipatskog predsjednika Anwara Sadata

FENA Internet

KAIRO, 9. jula (FENA) - Jehan Sadat, udovica pokojnog egipatskog predsjednika Anwara Sadata, preminula je u 88. godini, saopćilo je u petak egipatsko predsjedništvo.

Sadat, koja je decenijama bila egipatska prva dama, rođena je 1933. i imala je četvero djece u braku s Anwarom Sadatom sklopljenim 1949.

Nakon ubistva njenog supruga 1981. Sadat se vratila profesorskom poslu kao i spisateljskom, stekavši doktorat u komparativnoj književnosti na Kairskom univerzitetu.

-  Ona je predstavljala primjer za Egipćanke podrškom svom suprugu tokom najtežih i naosjetljivijih okolnosti – navodi predsjedništvo u saopćenju, aludirajući na oktobarski rat s Izraelom 1973.

U saopćenju se navodi da će Sadat biti posthumno odlikovana nacionalnim ordenom i da će Kairski univerzitet biti nazvan po njoj.

Anwar Sadat učestvovao je u revoluciji 1952. u kojoj je svrgnuta egipatska monarhija, i postao je predsjednik u 1970. nakon smrti Gamala Abdela Nassera.

Kao prva dama, Jehan Sadat vodila je brigu o veteranima i onima koji su stradali u egipatskim ratovima, formirajući humanitarnu organizaciju i predvodeći egipatsko društvo Crvenog polumjeseca.

Ona je također vodila brigu oko ženskih pitanja i često je predstavljala  Egipat na međunarodnim konferencijama.

Sadat, koja je bila krhkog zdravlja, bit će položena na vječni počinak pokraj supruga u egipatskom memorijalu neznanom vojniku, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu