Bosna i Hercegovina     | 02.07.2021. 15:33 |

Pronađeni posmrtni ostaci tokom ekshumacije na području Bratunca

FENA Saopćenje

BRATUNAC, 2. jula (FENA) - Tokom ekshumacije na lokalitetu Kameničkog brda u općini Bratunac pronađeni su posmrtni ostaci na površini tla za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, te će u nastavku tog procesa biti utvrđen broj posmrtnih ostataka koji se nalazi na toj lokaciji.

Na tom lokalitetu nalazi se istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinira aktivnosti i raliziranje procesa ekshumacije, na temelju zahtjeva Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH.

Na istoj lokaciji, nalaze se ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH i potrebni radnici, kao i policijski djelatnici PS Bratunac, koji osiguravaju lokaciju.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti proslijeđeni u Tuzlu radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestalih osoba putem DNK-analize, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Predstavnici Tužiteljstva BiH, zajedno sa dužnosnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u procese traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo