Svijet     | 01.07.2021. 14:45 |

Zovko: IPA III glavni izvor financijske pomoći za europske integracije BiH

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 1. srpnja (FENA) - Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je u četvrtak privremeni sporazum o trećoj generaciji Instrumenta za pretpristupnu pomoć - IPA III.

Ovaj instrument glavni je izvor financijske pomoći za europske integracije Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, a zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Željana Zovko u pregovorima je sudjelovala kao suizvjestiteljica uime Parlamenta, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Zovko je naglasila kako ovom novom uredbom Europska unija iznova potvrđuje svoju kontinuiranu potporu europskoj perspektivi ovih zemalja.

Zovko je pojasnila da će instrument IPA III pomoći zapadnom Balkanu i Turskoj u institucionalnim, pravnim, administrativnim i društveno-gospodarskim reformama koje vode prema usklađenosti s vrijednostima, standardima i politikama Unije. Instrument omogućuje daljnja ulaganja u infrastrukturu, okoliš, digitalizaciju i povezanost te jača stabilnost i prosperitet regije.

Zovko je istaknula da EU financiranjem ovih transformacijskih procesa na zapadnom Balkanu i u Turskoj također ulaže u vlastiti mir i sigurnost.

"Na temelju mandata koji smo dobili od Europskog parlamenta, kao suizvjestiteljica sam zajedno s Toninom Piculom osigurala da uredba instrumenta IPA III bude poboljšana u odnosu na svoje prethodnike", kazala je Zovko, dodavši da će instrument sadržavati povećan proračun u iznosu većem od 14 milijardi eura.

Također je naglasila da će provedba uredbe slijediti pristup zasnovan na politikama i na uspješnosti, koji će stimulirati korisnike da preuzmu više odgovornosti za proces integracije. S druge strane, Europska unija je u stanju modulirati financijska izdvajanja u slučaju značajnog nazadovanja ili trajnog nedostatka napretka.

Zovko je istaknula da će Europski parlament više nego ikad biti uključen u upravljanje i praćenje instrumenta IPA III, korištenjem delegiranih akata i putem novoosnovanog geopolitičkog dijaloga s Komisijom o provedbi ovog instrumenta.

Još jedno postignuće koje je Zovko predstavila odnosi se na znatno poboljšane zahtjeve za vidljivošću.

"U prošlosti, EU često nije uspijevala prezentirati svoju potporu zapadnom Balkanu i Turskoj, a dezinformacijske kampanje dodatno su potkopavale naše napore. S instrumentom IPA III, korisnici bi trebali istaknuti pomoć Europske unije u svom komuniciranju o financiranim projektima, kako bi se unaprijedila svijest javnosti i naglasila dodana vrijednost europske pomoći i kredibilitet EU-a u regiji", kazala je Zovko.

Također je dodala da bi kroz nove komunikacijske mjere Europska unija u zemljama zapadnog Balkana trebala aktivno ulagati u strategiju za promicanje prednosti članstva u EU-u.

"Europska integracija ovih zemalja ključni je prioritet naše vanjske politike, ali pristupanje zemalja kandidata i potencijalnih kandidata ostaje konačni cilj. Pomoću instrumenta IPA III, omogućit ćemo sredstva za pomoć regiji tijekom cijelog procesa", zaključila je Zovko, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu