Svijet     | 30.06.2021. 16:16 |

Biden sutra u posjeti Floridi nakon rušenja zgrade u Surfsideu

FENA Internet

WASHINGTON, 30. juna (FENA) -  Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden posjetit će Surfside na Floridi u čretvrtak, nakon rušenja stambene zgrade u tom mjestu, objavila je Bijela kuća u utorak.

- Oni žele da se zahvale herojskim pripadnicima službi za vanredne situacije i svima koji su radili neumorno i neprekidno, i sastat će se s porodicama koje su bile prinuđene da prođu kroz tu užasnu tragediju, čekajući slomljenih srca da čuju riječi o svojim najvoljenijim, i da im ponude utjehu dok se napori potrage i spašavanja nastavljaju – izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One.

Broj poginulih u tragediji, koja se desila prošlog četvrtka, sada iznosi 11 ljudi, uz 150 koji se još vode kao nestali, otvarajući mogućnost da to bude najveći broj žrtava u jednoj nesreći tokom dosadašnjeg Bidenovog mandata.

Dok se spasioci još utrkuju s vremenom kako bi pronašli nestale, pogođene porodice postale su sve očajnije jer nade blijede da će njihovi najvoljeniji biti pronađeni živi.

-  Teško je riječima opisati razaranje kroz koje je ova zajednica prošla. Upućujemo izraze naše ljubavi svim porodicama i njihovim najvoljenijim koji su pogođeni ovim dešavanjem - izjavila je  Deanne Criswell, čelnica Savezne agencije za bavljenje vanrednim situacijama (FEMA) tokom ročišta u Kongresu.

Biden je proglasio vanredno stanje na Floridi, naređujući FEMA-i i ministarstvu domovinske sigurnosti da pruže savezne resurse i pomognu u lokalnim spasilačkim naporima.

Predsjednik i prva dama „žele se uvjeriti da državni i lokalni zvaničnici imaju dovoljno resursa i podrške koji du im potrebni u okviru objave vanrednog stanja koje je predsjednik proglasio za oblast Miami-Dade na Floridi“, izjavila je Psaki, objavljujući presjednikovu posjetu, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu