Bosna i Hercegovina     | 28.06.2021. 15:27 |

Proračun Distrikta rebalansom uvećan za 15 milijuna KM

FENA Saopćenje

BRČKO, 28. lipnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt odluke o izmjenama Proračuna Distrikta za 2021. godinu, a koja će u četvrtak, 1. srpnja, biti upućena u skupštinsku proceduru sa zahtjevom za izvanredno zasjedanje o tom pitanju.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić kazao je da je ovo prvi rebalans proračuna za ovu godinu i da je sačinjen na temelju potreba odjela i institucija, zakonskih obveza, obveza na temelju sporazuma te potreba kapitalnih ulaganja, a uvećava se za preko 15.000.000 maraka, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

"U međuvremenu smo odlučili evidentirati sva nenaplaćena potraživanja koja se vode u Uredu za upravljanje javnom imovinom. Imamo dio prihoda koji ćemo ostvariti prodajom zemljišta putem specijalne pogodbe sa 'Studen Holdingom'. Doći će do uvećanja financiranja zbog kredita koji smo dobili u međuvremenu, i to prvu tranšu od 2,5 milijuna maraka, za potrebe borbe protiv covida-19. Također, imamo višak prihoda nad rashodima iz ranijih godina, i to preko 6.460.000 maraka i dio prijenosa sredstava iz kapitalnog proračuna iz 2019. i 2020. godine", pojasnio je gradonačelnik Kadrić.

Deset milijuna za kapitalna ulaganja

Govoreći o rashodovnoj strani rebalansa proračuna, istaknuo je da će 10.000.000 maraka biti raspoređeno na kapitalna ulaganja.

"U Odjelu za komunalne poslove predvidjeli smo 3.000.000 maraka za izgradnju kanalizacijske mreže i javnu rasvjetu, zatim u Odjelu za javne poslove 4.061.000 maraka za izgradnju putne infrastrukture, u Uredu za javnu imovinu planirali smo 2.500.000 maraka za rekonstrukciju i održavanje javnih objekata te rekonstruirati objekt na Bescarinskoj zoni, za što je predviđeno 200.000 maraka i to za potrebe civilne zaštite i njihovo izmiještanje iz središnje gradske zone", kazao je Kadrić.

Dodao je da je u Odjelu za obrazovanje planirano preko 350.000 maraka za nastavak izgradnje fiskulturnih dvorana u JU Poljoprivredna i medicinska škola i u Petoj osnovnoj školi - područna škola Brod.

Govoreći o ostalim rashodima, gradonačelnik je naveo da su na poziciji materijalnih troškova i ugovorenih usluga povećana sredstava za 300.000 maraka za održavanje javnih objekata.

"Uradit ćemo pripremne aktivnosti u staroj zgradi policije da bismo u ove prostorije uselili Inspektorat, Odjel za europske integracije i međunarodnu suradnju i druge službe", kazao je Kadrić.

Za stambeno zbrinjavanje branitelja 2,4 milijuna

Naglasio je da je za stambeno zbrinjavanje braniteljskih kategorija izdvojeno 1.200.000 maraka.

"To su sredstva koja nismo isplatili prošle godine zbog pandemije koronavirusa. Ovim smo ispunili obećanje svim braniteljskim udrugama da ćemo ove godine realizirati taj projekt, a na raspolaganju im je i 1.200.000 maraka za ove namjene iz proračuna za tekuću godinu, što je ukupno 2.400.000 maraka koje mogu realizirati. Služba braniteljsko-invalidske zaštite već obilazi stambene jedinice korisnika koji su aplicirali po javnom pozivu", dodao je Kadrić.

On je napomenuo da je za potrebe ugovora s JP "Komunalno Brčko" za čišćenje i pranje ulica i održavanje zelenih površina izdvojeno 100.000 maraka te za održavanje njivskih puteva, mostova i čišćenje kanala u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 118.000 maraka.

"Izdatci za tekuće kapitalne transfere su preko 5.500.000 maraka i moram spomenuti da smo ovim rebalansom planirali 2.200.000 maraka za poticaj u poljoprivredi iz 2020. godine, preostalih 20 posto, čime ćemo u potpunosti isplatiti poticaje u poljoprivredi za prošlu godinu. Predviđen je i transfer Razvojno-garantnom fondu od 300.000 maraka za potrebe Jedinice za implementaciju međunarodnih projekata kako bismo se mogli priključiti lokalnim zajednicama koje uspješno realiziraju međunarodne projekte, posebno dotacijska sredstva", dodao je Kadrić.

Transfer Fondu zdravstvenog osiguranja, prema zaključku Skupštine za nabavku senzora za mjerenje šećera iznosi 200.000 maraka, subvencija JP "Radio Brčko" 140.000 maraka, a 139.000 maraka predviđeno je za nabavu opreme za covid-19 laboratorij u Odjelu za zdravstvo i ostale usluge.

Gradonačelnik Brčkog najavio je da će početkom rujna Vlada izvršiti novu valorizaciju prihoda koje Brčko distrikt BiH ostvaruje te ako bude potrebe za intervencijom na neke značajnije kapitalne projekte i ostale potrebe vladinih odjela, sačiniti novi rebalans proračuna, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu