Bosna i Hercegovina

U KS pet novozarežnih, nema preminulih od infekcije koronavirusom

Saopćenje, Ilustracija

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, testirano je 415 osoba, a oporavilo se 11, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo. 

U ovom periodu, nijedna osoba nije preminula od infekcije koronavirusom.

Od navedenog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 25 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 13, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 12. Nema pacijenata na respiratoru niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju.

U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja su otpuštene tri osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 128 aktivnih  slučajava Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 787 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.643 osobe zaražene koronavirusom i 51.231 izliječene.


Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je pet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi osam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 53 pacijenta, od kojih nijedan nije transportovan u bolnicu na dalji tretman.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 briseva, a ukupno su na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeta 123 brisa za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 107 poziva, a 134 razgovora sa pacijentima su obavljena putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da je  u toku jučerašnjeg dana revakcinisano 25 onkoloških pacijenata.

U danima vikenda neće biti vakcinacije u dvorani "Zetra". U ponedjeljak će biti nastavljena revakcinacija onkoloških pacijenata, kao i vakcinacija pripadnika Ministarstva sigurnosti BiH.

Revakcinacija građana Pfizer vakcinama prolongirana je nekoliko dana, do okončanja provjere ovih vakcina u Agenciji za lijekove BiH. O terminima revakcinacije građani će biti blagovremeno obaviješteni putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima za saradnju i mole ih da nastave poštivati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

 

 

 

(FENA) D.V.