Bosna i Hercegovina     | 22.06.2021. 13:57 |

Zvonko Martić i Damir Basara dobitnici javnih priznanja općine Tomislavgrad

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 22. lipanj (FENA) - Općinsko vijeće Tomislavgrad na redovitoj sjednici održanoj u utorak donijelo je odluku o dodjeli javnog priznanja Medaljon općine Tomislavgrad ocu Zvonki Martiću, dok je speleolog Damir Basara proglašen počasnim građaninom Tomislavgrada.

Otac Zvonko Martić, karmelićanin, predložen je za dodjelu javnog priznanja zbog svog dugogodišnjeg stručnog rada na promociji etnološke, etnografske, kulturne i duhovne baštine BiH, a pogotovo duvanjskog kraja.

Od 2004. godine član je Hrvatske karmelske provincije u Samostanu – duhovnom centru "Karmel sv. Ilije" u Tomislavgradu. Voditelj je etnografske zbirke, bavi se prikupljanjem i čuvanje tradicijske odjeće, nakita i čipke sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Od prvog dana dolaska u "Karmel sv. Ilije" na Buškom jezeru, o. Zvonko Martić pokrenuo je niz aktivnosti kojima se prije njegovog dolaska u ovaj kraj malo tko na tako stručan i predan način bavio.

Kao rezultat njegovog predanog rada izdvaja se stalna postavka etnografske zbirke u Samostanu – duhovnom centru "Karmel sv. Ilije", te tradicionalna manifestacija "Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske".

Općinsko vijeće donijelo je i odluku kojom se Damir Basara za promicanje, značaju i ugledu Tomislavgrada u ostvarivanju i razvijanju međusobnih odnosa Tomislavgrada i Republike Hrvatske, proglašava počasnim građaninom Tomislavgrada.

U obrazloženju dodjele tog javnog priznanja istaknuto je da je Damir Basara, državljanin RH, instruktor speleologije i planinarski vodič A standarda, član udruge "Osmica" iz Karlovca, svojim djelovanjem i postupcima već godinama sudjelovao u speleološkim istraživanjima općine Tomislavgrad, te je sudjelovao u izradi speleoloških nacrta i fotodokumentacija za monografije "Prirodoslovno-povijesna baština općine Tomislavgrad" i "Naših prvih 7 ekspedicija", najznačajnijih znanstvenih publikacija o prostoru općine Tomislavgrad.

Sudjelovao je kao speleolog-istraživač na mnogim međunarodnim speleološkim i znanstveno-istraživačkim ekspedicijama a posebno je istaknut prostor općine Tomislavgrad, gdje je sudjelovao u istraživanju Ponora pored Kovača – izvor Ričina u šest navrata: 2012., 2015., 2017., 2018., 2019. i 2020. godine.

Za više desetaka speleoloških objekata izradio je topografske nacrte, a posebno se ističu digitalizirani nacrti špilje Dahne i izvor – špilje Ričine.

Uz nacrte bilježio je i fotografije iz speleoloških objekata na području općine Tomislavgrad, a neke od njegovih fotografija se nalaze u knjigama "Naših prvih 7 ekspedicija" i "Prirodoslovno-povijesna baština općine Tomislavgrad", monumentalnim djelima o duvanjskoj prirodnoj baštini.

Spomenuta priznanja dobitnicima će biti uručena osobno na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Tomislavgrad, koja će se održati u srpnju, na Dan općine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu