Svijet     | 17.06.2021. 11:54 |

Kovačević: Divovskom zemljom poput Kine mora se upravljati na djelotvoran način

FENA Saopćenje

PEKING, 17. juna (FENA) - Olujna mora čine jače mornare, a Komunistička partija Kine (CPC) pokazala se vještim mornarom, rekao je Amel Kovačević, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Kini.

Bivši diplomata kazao je je to u nedavnom intervjuu za agenciju Xinhua govoreći o stoljetnoj istoriji CPC-a.

Sada izvršni direktor banke sa sjedištem u Tirani, Kovačević je bio ambasador BiH u Kini od 2010. do 2013. Prije toga bio je predavač na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu, gdje je predavao menadžment na Fakultetu za ekonomiju i poslovanje. Njegovo bogato političko i ekonomsko iskustvo i pomno promatranje Kine dalo mu je jedinstveno i duboko razumijevanje CPC-a.

- Ako uporedimo društvo s ljudskim tijelom, vladine institucije predstavljaju organe, kosti i mišiće, ali Komunistička partija Kine predstavlja živčani sistem koji koordinira nesmetane funkcije ljudskog tijela. Ako ne postoji centralni nervni sistem, pun potencijal ljudskog tijela nikada ne bi mogao biti dostignut. Današnji uspjeh Kine nikada se ne bi mogao postići bez ključne uloge preko 90 miliona članova Kineske komunističke partije - rekao je Kovačević izlažući svoje razumijevanje uloge KPK u kineskom društvu.

Tokom svog trogodišnjeg mandata u Kini, Kovačević je bio duboko impresioniran odnosom sa mnogim partijskim i vladinim zvaničnicima.

- Imam snažan osjećaj da Komunistička partija Kine predstavlja najjaču političku organizaciju na svijetu. Ta snaga proizašla je iz snažnog naglaska na meritokratiji i moralnim vrijednostima koje kontinuirano stvaraju selekciju sposobnih pojedinaca koji zajedno služe i teže za prosperitetom i biti njihova nacija - rekao je bivši ambasador.

- Vjerujem da mnoge političke stranke širom svijeta mogu puno naučiti od CPC-a o tome kako regrutovati, organizirati i motivirati najkompetentnije pojedince u svojoj zemlji da doprinesu javnom dobru - rekao je.

Kovačević je radije analizirao uspjeh Kine iz perspektive menadžerske specijalnosti. Čvrsto vjeruje da se divovskom zemljom poput Kine mora upravljati na djelotvoran način, s dovoljno snažnim upravljačkim kapacitetima da se nose s brojnim i često izuzetno izazovnim socijalno-ekonomskim pitanjima.

- Krajnji cilj svake političke organizacije trebao bi biti prosperitet nacije i dobrobit pojedinaca. Mnoge političke organizacije u prošlosti to nisu uspjele, ali rezultati fantastične ekonomske transformacije Kine i poboljšanja kvaliteta života prosječnog pojedinca svjedoče o uspjeh CPC-a - rekao je Kovačević.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu