Bosna i Hercegovina     | 15.06.2021. 11:01 |

PSBiH - Održana 21. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - Na 21. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine čije su predlagateljice poslanice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija.

Komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe Prijedloga zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Članovi Ustavnopravne komisije podržali su modifikovanu poslaničku inicijativu Šemsudina Dedića koja glasi: “Obavezuje se Vijeće ministara BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, razmotri pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH odnosno dokumenta koji će predstavljati dokaz da je osoba vakcinirana, da je prebolovala bolest ili da ima negativan test na COVID-19, a koji će služiti građanima za kretanje izvan granica BiH. U vezi s tim, potrebno je utvrditi nadležnost i odrediti instituciju koja će biti zadužena za uspostavljanje sistema za izdavanje navedenog dokumenta“.

Podržana je i Inicijativa Agencije za ravnopravnost spolova BiH za održavanje zajedničke tematske sjednice Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH, Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH, Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma i Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, a u vezi sa provođenjem Preporuka 12 (a) iz zaključnih zapažanja UN-ovog Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW) na VI. Periodični izvještaj Bosne i Hercegovine o provođenju preporuka CEDAW, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH - Agencija za ravnopravnost spolova BiH. 

Sa dnevnog reda sjednice skinut je Nacrt izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, koji je sačinio Ured sekretara Ustavnopravne komisije u saradnji sa Zakonodavno-pravnim sektorom Sekretarijata PSBiH (razmatranje nacrta s prijedlogom da se on uputi Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda s ciljem primjene usvojenih Izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine) - saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu