Bosna i Hercegovina     | 09.06.2021. 16:25 |

Obuka iz prve pomoći za jedinice i službe u sistemu CZ Grada Goražde i BPK-a

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. juna (FENA) – Tim za podršku civilno-vojnoj saradnji Ambasade SAD-a u BiH u saradnji sa Oružanim snagama BiH danas je u Goraždu održao teoretsko-praktičnu obuku iz prve pomoći za sve jedinice i službe u sistemu civilne zaštite Grada Goražde i Bosanskopodrinjskog kantona (BPK).

Naglašeno je da je riječ o značajnom vidu obuke za jedinice civilne zaštite koje imaju potrebu za dodatnim usavršavanjem  opremanjem.

Po riječima pomoćnice gradonačelnika za Civilnu zaštitu Grada Goražde Samire Drakovac, obuka je namijenjena za pripadnike službi koje su veoma bitne kada je u pitanju život građana po principu prioriteta, a to je spašavanje ljudskih života iznad imovine.

- Osim teoretske organizirana je i praktična obuka uz dodjelu certifikata koji su značajni, s obzirom da stručni tim američke ambasade vrši obuku i timova za deminiranje i timova u OS BiH, a nastojat ćemo obezbijediti da oni koji su položili, stečeno znanje prenesu i drugima. Vježba se tiče svih nesreća koje se mogu desiti u civilnom sektoru, ili nekih drugih nesreća da se omogući prva pomoć prije nego što dođu oni koji su stručni za kompletnu obradu pojedinca i pružanje zdravstvene zaštite - naglasila je Drakovac.

Istaknuto je da je današnja obuka jedna u nizu onih koje će uslijediti.

- Ovo je prva obuku iz prve pomoći u nizu onih koje ćemo organizovati u skladu sa planskim dokumentima. Pružanje prve pomoći je neophodno za sve pripadnike Civilne zaštite BPK i ali i građane jer bi svi građani praktično trebali imati osnovno znanje i neku vrstu obuke o prvoj pomoći – kazala je komandantica Štaba CZ BPK Goražde Aida Sirbubalo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli