Bosna i Hercegovina     | 07.06.2021. 14:36 |

Svjetski dan zaštite okoliša obilježen na Trebeviću (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je danas na Trebeviću uz prigodan edukativni program koji je Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo realizirala sa učenicima Osnovne škole „Nafija Sarajlić“.

Cilj je da se najmlađa populacija uključi u rad zaštićenog područja i kroz pripremu ovakvih manifestacija jača svijest o važnosti zaštite prirodnih vrijednosti.

Direktorica Resurnog centra za okoliš (REC) Lejla Šuman je kazala da se današnjim ali i budućim akcijama promovira vršnjačka edukacija u cilju jačanja svijesti učenika ali i građana.

Šuman je podsjetila da Bosna i Hercegovina ima jako puno problema u segmentu ekologije, kao što je problem upravljanje otpadom, problem zagađenosti zraka posebno u zimskom periodu.

- Nastojimo pozitivnim promotivnim aktivnostima motivirati kako učenike tako i građane da koriste sve što ima simbol 'eko' u cilju dostizanje održivog razvoja u budućem periodu. Poruka svim građanima ne samo učenicima je -  koristite alternativne načine transporta, živite zdravo da bi smo imali bolji okoliš u Bosni i Hercegovini  - poručila je Šuman.

Mirza Avdić iz Centra za promociju civilnog društva podsjetio je da su pokrenuli projekt „Misli o prirodi“, a cilj je jačanje kapaciteta i uticaja organizacije civilnog društva u zaštiti okoliša.

Projekt se implementira na području cijele Bosne i Hercegovine i to je, kako je  Avdić rekao, važan korak svih koji su uključeni u procesu zaštite okoliša i podizanja svijesti kod najmlađe populacije u zaštiti okoliša.

Projekt obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji sa osnovnim i srednjim školama realizira se već 11 godina, a cilj je, kako je rekao Mustafa Zvzdić iz KJU za zaštićena prirodna područja KantonaSarajevo, da se najmlađi uključe u rad zaštićenog područja.

- Kroz pripremu ovakvih manifestacija jača svijest o važnosti zaštite prirodnih vrijednosti, a Bosna i Hercegovina ima izvanredne prirodne resurse, jedinstvena prirodna područja, potencijal kojeg treba da čuvamo – istakao je Zvizdić.

Dodao je da je kroz projekte zaštite okoliša prošlo više od 10.000 učenika.

Pogledajte https://fena.ba/video/6010

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1RoMq7mqPxIJOcdIiSLM-SazkBKI1yBYs?usp=sharing

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo