Bosna i Hercegovina     | 05.06.2021. 10:35 |

Osmi krug ažuriranja statističkog okvira uzorka u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine provodi tokom juna osmi talas ažuriranja glavnog okvira uzorka, s krajnjim ciljem da poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini, kao i njihovo dalje usklađivanje sa standardima Evropske unije (EU), saopćila je ta agencija.

Istraživanja zasnovana na uzorku domaćinstava čiji se broj stalno povećava jedna su od glavnih aktivnosti statističkih institucija u Bosni i Hercegovini. Nedostatak odgovarajućeg okvira uzorka direktno se odražava na kvalitet odabira uzorka i na kvalitet rezultata istraživanja.

Zbog značaja ove aktivnosti, Agencija poziva stanovništvo na aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuje da će u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe.

Kvalitetan okvir uzorka je preduslov za kvalitetniji rad statističkih institucija u BiH zbog toga što osigurava visok kvalitet vrijednih, uporedivih, pouzdanih i tačnih podataka i statistika potrebnih za planiranje kratkoročnih i dugoročnih socijalno-ekonomskih razvojnih strategija i praćenje procesa reforme u Bosni i Hercegovini.  

Ažuriranje će se vršiti popisivanjem domaćinstava u odabranom uzorku popisnih krugova prema definisanoj metodologiji koju su pripremile sve tri statističke institucije u BiH. Upitnik sadrži pitanja o imenu i prezimenu, spolu, datumu rođenja, statusu objekta prema nastanjenosti, najvišoj završenoj školi i slično.

Ažuriranje provode obučeni anketari i kontrolori koji imaju odgovarajuće akreditacije Agencije za statistiku BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel