Bosna i Hercegovina     | 04.06.2021. 14:01 |

Seminar za zaposlenike GU Zenica u sklopu projekta 'Pametni gradovi'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 4. juna (FENA) - Uvodnim smart city seminarom za rukovodstvo i šefove službi Gradske uprave Zenica ozvaničen je početak realizacije projekta "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH", koji se provodi u pet bh. gradova i općina.

Trogodišnji projekt, kojim koordinira sarajevsko Udruženje "Bit Alliance", kako je istakao projekt menadžer Haris Palalija, uporedo se realizira u Zenici, Tešnju, Prijedoru, Zvorniku i Palama. Projekt finansira njemačka vladina organizacija GIZ.

- Ovo je uvodni seminar, sa nekim osnovnim konceptima i uspješnim primjerima smart city koncepata u svijetu i kojima želimo da damo ideju i poticaj Gradskoj upravi Zenica u kom smjeru oni mogu da idu. To je važno, jer ćemo projektom podržati razvoj Akcionog plana za digitalizaciju Grada Zenica - kazao je Palalija.

On ističe kako je cilj da se planski pristupi realizaciji digitalizacije, koja je neminovan proces, a "važno mu je pristupiti na strateški način" da se izdefiniraju prioritetni pa tek ostali projekti.

- Pored akcionog plana za digitalizaciju, projekat će podržati i implementaciju rješenja "pametnih parkinga u Gradu Zenica". Građani će moći, korištenjem jedne aplikacije, da plaćaju parking, vide dostupnost parkirališta…Time se želi postići da se gubi manje vremena te poboljša energetska efikasnost - napomenuo je Palalija.   

Najvažniji dio projekta, ističe, ipak će biti Akcioni plan za digitalizaciju Grada Zenica, jer će njim biti definisano šta će biti rađeno narednih godina u Zenici.

- Ovo je dobar primjer i dobra prilika da Gradska uprava prođe kroz proces implementacije ovako pametnog rješenja. Mi nećemo nijednom gradu ni općini da namećemo šta oni treba da rade, nego ćemo ih, kroz ove seminare, informisati šta je moguće i šta je njima potrebno - objašnjava Palalija.

Digitalizacija će se, najavljuje, raditi za interne procese, unutar Gradske uprave Zenica i drugih gradova i općina, ali i neke eksterne servise koji bi trebali da se uspostave za građane tog grada.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu