Bosna i Hercegovina     | 03.06.2021. 19:07 |

Dvije škole iz Kantona Sarajevo učesnice Festivala 'Fasada'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS), u okviru svojih aktivnosti, podržava oslikavanje fasadnog zida u dvije škole u okviru ovogodišnjeg održavanja Festivala „Fasada“ u Kantonu Sarajevo.

U okviru ovog festivala, dva murala će biti oslikana i na školama u Kantonu Sarajevo, i to na OŠ „Zahid Baručija“ i JU Gimnazija Dobrinja.

Festival „Fasada" je festival ulične umjetnosti, čiji je osnovni cilj boriti se s problemom zagađenosti zraka, a realizuje se na području Kantona Sarajevo.

Ono što ovaj festival čini posebnim jeste da se prilikom oslikavanja upotrebljavaju boje sa fotokatalitičkom tehnologijom koje koriste svjetlosnu energiju za razgradnju štetnih čestica u zraku.

Organizator Festivala je Udruženja „Obojena klapa“, čiju su rad prepoznali mnogi, a članovima ovog udruženja je želja da Sarajevu dodaju malo boje kao što to imaju velike svjetske metropole.

Udruženje se zalaže za afirmaciju i promociju ulične umjetnosti u društvu, kroz oslikavanje murala, održavanje predavanja o historijatu i razvoju ulične umjetnosti, te organizaciju praktičnih radionica o tehnikama ove vrste umjetnosti.

Misija Udruženja je „obojiti sve stare, sive i tužne zidove, obnoviti sve oronule fasade u Sarajevu sa dodatkom umjetničkog izražaja i slobode“.

- Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je prepoznalo važnost umjetničkog odgoja u izgradnji kreativnog i kulturno svjesnog društvo, zbog čega će raditi na njegovom promovisanju  i primjeni u odgojno-obrazovnom procesu osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo - istakla je ministrica Naida Hota-Muminović, ovim povodom, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu