Bosna i Hercegovina     | 03.06.2021. 16:28 |

Trivić: Za devet ustanova izdvojeno 58.000 KM za projekt „Kultura bez barijera“

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 3. juna (FENA) - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će iz sredstava granta namijenjenog za finansiranje projekata i programa u skladu sa Zakonom o igrama na sreću izdvojiti potrebna sredstva za realizaciju projekta „Kultura bez barijera“ u devet ustanova kulture u tom entitetu, te projekta „Resursni centar Brajevog pisma“ Saveza slijepih Republike Srpske.

Projekt „Kultura bez barijera“ podrazumijeva uklanjanje fizičkih barijera, odnosno omogućavanje pristupa ustanovama kulture licima sa invaliditetom, te doprinosi poboljšanju statusa ovih lica u zadovoljavanju njihovih kulturnih, intelektualnih i kreativnih potreba.

- Usluge svih ustanova kulture trebaju biti dostupne svima, a to podrazumijeva i fizički pristup zgradi i prostorijama, te korištenje svih njihovih sadržaja i građe. Stoga je ministarstvo zatražilo od Saveza opština i gradova da se dostavi pregled ustanova kulture u opštinama i gradovima gdje je neophodno ukloniti fizičke barijere za pristup invalidnim licima  - izjavila je ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Ukupno je za devet ustanova izdvojeno 58.000 KM.

Ministarstvo prosvjete i kulture podržalo je i realizaciju projekta „Resursni centar Brajevog pisma“ i osiguralo sredstva u iznosu od 20.500 KM za te namjene.

Projekt „Resursni centar Brajevog pisma“ kojim je planirano formiranje Resursnog centra za Brajevo pismo, razvoj programa obuke u primjeni Brajeve štampe i drugih alata i aplikacija za potrebe slijepih i slabovidih lica, te razvoj svijesti o potrebi korištenja i primjene Brajevog pisma osmislio je Savez slijepih Republike Srpske.

Udruženje je konkurisalo na Javni poziv Vlade Japana (program GAGP) u BiH i osiguralo sredstva u iznosu od 80.000 eura za realizaciju tog projekta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu