Svijet     | 31.05.2021. 19:16 |

Tedros pozdravio usvajanje historijske rezolucije WHO-a

FENA Internet

ŽENEVA, 31. maja (FENA) - Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije pozdravio je usvajanje "historijske rezolucije" država članica WHO koje imaju za cilj poboljšati pripremljenost za masovne virusne epidemije poput COVID-19 i pojačao pozive za usvajanje međunarodnog sporazuma o pandemiji.

Nakon neujednačenog međunarodnog odgovora na koronavirus u čijem je centru WHO, generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je to nakon zatvaranja godišnje skupštine, javlja AP.

Između ostalog, skupština - koja okuplja sve države članice WHO - usvojila je budžet za agenciju u iznosu od 6,1 milijardu dolara u naredne dvije godine. To je povećanje od 16 posto u odnosu na prethodni dvogodišnji budžet.

Skupština je takođe izabrala vladu Sirije - u kojoj su zdravstveni radnici i ostali civili ubijeni, ranjeni i protjerani iz domova u deset godina dugom građanskom ratu - za člana izvršnog odbora WHO.

Rezolucija nudi nekoliko konkretnih koraka za suzbijanje pandemija, pored osnivanja radne grupe od šest osoba koja bi okupila razne predložene reforme.

- Jutros ste odobrili historijsku rezoluciju o jačanju spremnosti za WGL i reagovanje u hitnim slučajevima - rekao je Tedros.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu