Svijet

Tedros pozdravio usvajanje historijske rezolucije WHO-a

Internet, Foto Arhiv

ŽENEVA, 31. maja (FENA) - Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije pozdravio je usvajanje "historijske rezolucije" država članica WHO koje imaju za cilj poboljšati pripremljenost za masovne virusne epidemije poput COVID-19 i pojačao pozive za usvajanje međunarodnog sporazuma o pandemiji.

Nakon neujednačenog međunarodnog odgovora na koronavirus u čijem je centru WHO, generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je to nakon zatvaranja godišnje skupštine, javlja AP.

Između ostalog, skupština - koja okuplja sve države članice WHO - usvojila je budžet za agenciju u iznosu od 6,1 milijardu dolara u naredne dvije godine. To je povećanje od 16 posto u odnosu na prethodni dvogodišnji budžet.

Skupština je takođe izabrala vladu Sirije - u kojoj su zdravstveni radnici i ostali civili ubijeni, ranjeni i protjerani iz domova u deset godina dugom građanskom ratu - za člana izvršnog odbora WHO.

Rezolucija nudi nekoliko konkretnih koraka za suzbijanje pandemija, pored osnivanja radne grupe od šest osoba koja bi okupila razne predložene reforme.

- Jutros ste odobrili historijsku rezoluciju o jačanju spremnosti za WGL i reagovanje u hitnim slučajevima - rekao je Tedros.

(FENA) E.F.