Bosna i Hercegovina     | 31.05.2021. 18:05 |

Salkić: Preduslov za trajni mir je zadovoljavanje pravde

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 31. maja (FENA) - Danas kada se sjećamo 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, među kojima je 102 nedužne djece možemo konstatovati da je ideja slobode pobijedila i da su Bošnjaci ostali ustrajni na ideji bezuvjetne pravde, kazao je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić u povodu obilježavanja Dana bijelih traka.

- Danas, 29. godina kasnije u Prijedoru, širom Bosne i Hercegovine i civiliziranog svijeta, obilježava se Dan bijelih traka kao podsjećanje na ove fašističke postupke. Danas se sjećamo 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, među kojima je 102 nedužne djece - saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Iz Kabineta, istovremeno, podsjećaju na poziv koji je upućen putem Radija Prijedor uoči  zločina, počinjenih nad civilima prijedorskog kraja. 

- Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice - glasio je poziv upućen preko Radija Prijedor 31. maja 1992. godine. 

Salkić, tim povodom, ističe da ratni zločini nikada ne zastarijevaju.

- Zbog toga svi zajedno moramo raditi na širenju istine, svjedočiti o počinjenim zločinima i tragati za zločincima kako bi pravda došla u Prijedor. Danas mnogi u svijetu znaju da je Prijedor, kao i svi drugi gradovi pod kontrolom pobunjenih bosanskih Srba, etnički očišćen od Bošnjaka i Hrvata. O tome svjedoče masovne grobnice i logori: Tomašica, Keraterm, Trnopolje... Cijeli svijet zna da su u ovome gradu bošnjački i hrvatski civili morali nositi bijele trake oko ruke kako bi se raspoznavali kao u vrijeme vladavine nacista tokom Drugog svjetskog rata, kada su Jevreji obilježavani - navodi Salkić.

Istovremeno, upozorava da i danas svjedočimo da ni nakon 29. godina zlo nije u potpunosti pobjeđeno.  

- Nad Bošnjacima se u ovom entitetu provodi sistemska diskriminacija, veličaju se ratni zločinci, a počinjeni, dokazani i presuđeni genocid i drugi zločini negiraju od aktuelne vlasti. Provodi se opasna diskriminacija, koja dobija razmjere ponovnog jačanja ideje ratnog zločinca Radovana Karadžića, sa pravoslavizacijom institucija bh. entiteta RS i podjele Bosne i Hercegovine - upozorava potpredsjednik RS.

Dodaje da, uprkos svemu, "danas kada se sa tugom sjećamo svih nedužno ubijenih civila Prijedora možemo konstatovati da  je ideja slobode pobijedila i da smo mi ostali ustrajni na ideji pravde".

- U mnogim zemljama svijeta obilježava se Dan bijelih traka. Mnogi slobodnomisleći Srbi su progovorili i distancirali se od zločina koji su počinjeni u njihovo ime. Sistem nikao na temeljima ratnih zločina i na genocidu nikada u historiji nije mogao opstati. Sve je više onih koji prate ideju pravde i slobode. Doći će to vrijeme kada će vlasti u bh. entitetu RS i u Srbiji prestati veličati ratne zločince, prestati negirati genocid i druge ratne zločine koje su počinili njihovi sunarodnjaci  i kada će većina i u srpskom narodu osuditi zločine koji su počinjeni u njihovo ime - naglašava Salkić.

Potcrtava da će pravda biti zadovoljena kada svi ratni zločinci budu sankcionirani za zločine koje su počinili. 

- Mi danas ponosno i čistog obraza možemo reći da nismo počinili genocid i udruženi zločinački poduhvat. Danas kao i ranije mi smo opredijeljeni za mir, zajednički život i za jednaka prava za sve građane na svakom pedlju naše domovine Bosne i Hercegovine. Preduslov za trajni mir je zadovoljavanje pravde, a pravda će biti zadovoljena kad svi ratni zločinci budu kažnjeni za zločine koje su počinili - poručio je Salkić, navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'