Svijet     | 27.05.2021. 15:10 |

Macron: Francuska "treba priznati obim patnji nanesenih ruandskom narodu"

FENA Internet

KIGALI, 27. maja (FENA) - Predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Francuska "treba priznati obim patnji“ koju su izazvale njene odluke u vrijeme ruandskog genocida, tokom prve posjete toj istočnoafričkoj zemlji u svojstvu predsjednika države.

Macron je doputovao u Ruandu u četvrtak u pokušaju da normalizira odnose dvije zemlje koji su godinama bili zasjenjeni  francuskim akcijama koje su vodile do masovnih ubistava u 1994. godini kada je živote izgubilo 800.000 ljudi.

To je Macronova prva posjeta Ruandi otkako je preuzeo dužnost. On je prije odlaska na put izrazio nadu u novi početak u odnosima dvije zemlje. Ruandski predsjednik Paul Kagame primio je Macrona po dolasku.

U govoru u memorijalu za žrtve genocida, Macron je izjavio da Francuska ima dužnost „da se suoči s istorijom i prizna obim patnji nanesenih ruandskom narodu“.

Kazao je da je međunarodna zajednica „pustila da prođu tri beskonačna mjeseca“ prije nego što je odgovorila na genocid tokom koga su pripadnici Hutu većine ubijali pripadnike Tutsi manjine i umjerene Hutije.

Iako je Francuska željela da spriječi regionalni sukob ili građanski rat u međunarodnim pregovorima u augustu 1993., kazao je Macron, ona je ignorisala upozorenja posmatrača, nevoljno stajući na stranu onih koji su počinili genocid nekoliko mjeseci kasnije.

Komisija istoričara nedavno je zaključila da Francuska snosi veliku odgovornost za genocid - jedan od zaključaka bio je da je Pariz ostao slijep prema pripremama za masovna ubistva. Nije, ipak, ustanovljeno francusko saučesništvo u ubistvima.

Planirano je da Macron nastavi afričku turneju posjetom Južnoj Africi u petak, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel