Bosna i Hercegovina     | 24.05.2021. 14:15 |

Mladi zastupnici iz FBiH mijenjaju političku kulturu odnosa s građanima

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Neformalna grupa mladih zastupnika iz Federacije BiH danas je upriličila prvi „Aktuelni čas“ u okviru serije direktnih razgovora sa studentima i predstavnicima civilnog društva.

- Cilj nam je da naše aktivnosti približimo građanima i da ih uključimo u donošenje odluka jer smo shvatili da kao mladi zastupnici želimo da mijenjamo političku kulturu odnosa s građanima. Ne želimo da to bude od izbora do izbora već kroz cijeli naš mandat da kontinuirano radimo s građanima, te da od njih dobivamo pitanja i inicijative zakonske regulative - izjavila je zastupnica u Federalnom parlamentu Lana Prlić.

Pored direktnih razgovora, koje će zastupnici voditi s građanima, u planu je obilazak univerziteta i škola kako bi se približio rad parlamenata mladima u BiH.

- Također, tom prilikom vidjet ćemo fokus zanimanja mladih te kako da mi kroz naš rad, različite inicijative i zakonska rješenja doprinesemo poboljšanju uvjeta na prostoru BiH - kazala je zastupnica u Skupštini Srednjobosanskog kantona Suzana Krišto.    

U cilju povećanja transparentnosti jedna od prvih inicijativa bit će digitalizacija Parlamenta FBiH i skupština kantona u Federaciji.

- Time želimo postići da stvorimo veću priliku svima nama da komuniciramo sa našom bazom-biračima odnosno da promijenimo političku kulturu i da motiviramo ostale kolege da djeluju u tom pravcu - rekao je zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić.

Neformalna grupa mladih zastupnika iz Federacije BiH osnovana je u okviru programa Podrške političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH, koje je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a implementira ga Nacionalni demokratski institut.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu