Svijet     | 21.05.2021. 11:34 |

Guterres pozdravio dogovor o primirju, traži nastavak dijaloga

FENA Internet

NEW YORK, 21. maja  FENA) – Čelnik Svjetske organizacije zatražio je od Hamasovih vladara Gaze da poštuju primirje i kazao je da međunarodna zajednica mora razviti paket razvojne pomoći „koji podržava palestinski narod i jača njegove institucije“.

General  sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je novinarima nakon jučerašnje objave  okončanja 11-dnevnih pogibeljnih sukoba da „izraelski i palestinski čelnici imaju odgovornost širu od obnove primirja na pokretanju ozbiljnog dijaloga koji bi se bavio iskorjenjivanjem uzroka sukoba“.

Guterres je istaknuo da je UN spreman da sarađuju s Izraelom, Palestincima, i regionalnim i međunarodnim partnerima na dvodržavnom rješenju zasnovanom na teritorijalnim linijama uspostavljenim prije Bliskoistočnog rata iz 1967. godine.

Kazao je da je Pojas Gaze pod vladavinom Hamasa „integralni dio buduće palestinske države i ne treba štedjeti napora na ostvarenju istinskog nacionalnog pomirenja koje ukida podijele“ sa suparničkim Palestinskim vlastima pod vodstvom Fataha koji vlada Zapadnom obalom, prenosi AP. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu