Politika

Turković s ambasadorima država članica EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja(FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas na redovnom brifingu s ambasadorima država članica Evropske unije, te specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom.

Tokom online sastanka razgovaralo se o najvažnijim aktuelnim pitanjima, između ostalog, o borbi protiv pandemije koronavirusa, evropskim integracijama, situaciji u regiji, te migrantskoj krizi.

Ministrica je istaknula kako se epidemiološka situacija u BiH popravlja i stabilizira, izrazivši nadu da će Bosna i Hercegovina biti na vrijeme uključena u razgovore i procese u vezi priznavanja potvrda o vakcinaciji.

Također, razgovarano je o predstojećem Berlinskom samitu, te napretku Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama.

Ministrica je potcrtala da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u pripremi novog Zakona o vanjskim poslovima BiH ispunilo i uvjete koji su traženi od Evropske unije.

Ministrica Turković je tokom dana učestvovala i u zajedničkom sastanku kolegija Vijeća ministara BiH sa ambasadorima iz EU - saopćeno je iz MVP BiH.

(FENA) M. B.