Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 15:28 |

Kamenica: Na području BPK-a bilježi se veći priliv migranata

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. maja (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u proteklih nešto više od mjesec dana zabilježen je pojačan priliv migranata - potvrdio je šef Odsjeka za analitiku i zaštitu tajnih podataka MUP-a BPK Mirsad Kamenica.

Podsjetio je da je prošle sedmice u Goraždu evidentirana veća grupa stranih državljana, bez identifikacionih dokumenata.

„Patrola policije je 7. maja pronašla tri grupe stranih državljana od ukupno 60 osoba za koje se sumnja da su ilegalni migranti porijeklom iz Afganistana, među kojima je bilo i 22 maloljetne djece. Oni su predati na daljnji rad službenicima Ministarstva sigurnosti BiH - terenskom centru Službe za poslove sa strancima u Goraždu, na daljnje postupanje“ - pojasnio je Kamenica uz napomenu da je 31 osoba registrirana i tokom aprila.

Istakao je da se s boljim vremenskim prilikama, u narednom periodu očekuje i prolazak većeg broja migranata kroz ovaj dio BiH.

„Pretežno oni dolaze iz pravca Čajniča, odnosno Crne Gore i uglavnom mi poduzimamo sve mjere i radnje iz naše nadležnosti. Migrante koje zateknu, naše patrole legitimišu, obavijeste Graničnu policiju BiH i, ako se radi o vojno sposobnim obveznicima GP dolazi po njih i vraćaju ih u državu iz koje su došli. Ukoliko se radi o porodicama s malom djecom, starijim ili bolesniima, oni se predaju terenskom centru Službe za poslove sa strancima Goražde i oni poduzimaju daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti“ - pojasnio je Kamenica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu