Bosna i Hercegovina     | 05.05.2021. 13:15 |

Turković: Turska ima stabilizirajuću i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković zahvalila je danas ministru vanjskih poslova Republike Turske Mevlütu Çavuşoğlu, koji boravi u službenoj posjeti BiH, na vakcinama protiv koronavirusa koje je ta prijateljska zemlja dostavila BiH.

Kako je ocijenila odnosi između dvije zemlje su na najvišem prijateljskom nivou, a na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH trebala bi biti usvojena Odluka o ratifikaciji Sporazuma između BiH i Turske u saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

- Sada smo u fazi realizacije velikih infrastrukturnih projekata kakav je izgradnja autoputa između Sarajeva i Beograda uz podršku Turske. Interes svih strana je da se on što prije izgradi. Vjerujemo da će to relaksirati regionalne veze i osnažiti ekonomiju BiH, Srbije i cijele regije - dodala je.

Naglasila je Turković i da Turska ima stabilizirajuću i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji, izražavajući uvjerenje da nema stabilnosti cijele regije bez napretka i stabilnosti BiH.

Kazala je da Turska ne samo da nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH nego i put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i jedan je od najvećih saveznika kada je u pitanju put BiH ka članstvu NATO savezu.

Napomenula je i da je Turska važan vanjskotrgovinski partner BiH, a iako je još uvijek prisutan trgovinski deficit na strani BiH ohrabruje činjenica da je ranijih godina primijećen rast izvoza u Tursku iz BiH.

Na sastanku je razgovarano i o drugim oblastima saradnje poput sigurnost, borbe protiv ilegalnih migracija i kulturne saradnje, ali Turković kaže da nije moguće na jednom sastanku spomenuti sve ono što veže dvije zemlje.

Pogledajte https://fena.ba/video/5826

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1PmdpOyFj6Ug2oIR7OIKRddpwgjJxSiVz?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu